ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΝΔ για το τρίτο «αχρείαστο» Μνημόνιο

«Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από τότε που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβάρυνε τη χώρα με το τρίτο αχρείαστο Μνημόνιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αποκαλύφθηκε η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων που η αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά, επί χρόνια, καλλιεργούσε», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της.

Οπως σημειώνει: «Αποκαλύφθηκε η αδυναμία της, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, να σχεδιάσει ρεαλιστικά και να εκτελέσει αποφασιστικά.

* Αποκαλύφθηκαν οι πομφόλυγες για δήθεν “παράλληλα προγράμματα” και για “αριστερά πρόσημα”.

* Αποκαλύφθηκε η μνημονιακή της μετάλλαξη, που συνοδεύτηκε από τη “διαρκή της αφοσίωση” στο Μνημόνιο.

* Αποκαλύφθηκε πως η “αριστερή ψυχή” γίνεται θυσία στο βωμό για λίγη “πολιτική εξουσία”.

Το αποτέλεσμα σήμερα είναι, εξαιτίας της ανικανότητας, της αναξιοπιστίας, των ιδεοληψιών και παλινωδιών της Κυβέρνησης, η κατάσταση στην οικονομία να έχει επιδεινωθεί σημαντικά και να μην έχει φτάσει στο σημείο που ήταν το 2014.

Δύο χρόνια χάθηκαν. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση. Το οικονομικό κλίμα κατέρρευσε. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη συρρικνώθηκαν. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώθηκε και το βιοτικό τους επίπεδο μειώθηκε. Πλούτος εξανεμίσθηκε.

Νέα μέτρα, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, παράλληλα με κεφαλαιακούς περιορισμούς επιβλήθηκαν. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν. Τα κόκκινα δάνεια διογκώθηκαν. Οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα ανακεφαλαιοποίηση, με την οποία το Δημόσιο έχασε ιδιοκτησία και κεφάλαια. Ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου “σκουπίστηκαν”. Τα λουκέτα στην αγορά πολλαπλασιάστηκαν. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου και ιδιωτών εκτοξεύτηκαν. Η βιωσιμότητα του Δημόσιου χρέους επιδεινώθηκε.

Η χώρα παραμένει “απούσα”, δύο και πλέον χρόνια μετά την έναρξή του, από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ταπεινωτικές δεσμεύσεις, όπως ο “κόφτης”, αναλήφθηκαν.

Με λίγα λόγια, καμία “κόκκινη γραμμή”, υποχωρήσεις συνεχώς και παντού. Διαπραγματευτικές ήττες, αυταπάτες και ψέματα αποτελούν το τρίπτυχο της Κυβερνητικής αποτυχίας. Ψέματα που συνεχίζονται, καθώς η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βγαίνουμε από τα Μνημόνια. Μόνο που η ίδια πρόσφατα ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι το οδυνηρό αποτύπωμα στην Ελληνική οικονομία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».