ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kolombia

Ισχυρή υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης θέτει η ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία

Η ειρηνευτική συμφωνία στην Κολομβία, έπειτα από 52 χρόνια πολέμου ανάμεσα στο κράτος και το αριστερό αντάρτικο των FARC-EP, είναι υποψήφια για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι που σημαίνει επιστροφή του βραβείου στις ρίζες του έπειτα από μια σειρά απονομών σε οργανώσεις, ανάμεσα στις οποίες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην περίπτωση αυτή το βραβείο θα μοιράζονταν ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο αρχηγός των μαρξιστών ανταρτών των FARC Τιμοσένκο – πολεμικό ψευδώνυμο του Ροδρίγο Λοντόνο – οι οποίοι υπέγραψαν μια συμφωνία στις 26 Σεπτεμβρίου η οποία θέτει τέρμα σε έναν πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους.

«Η συμφωνία είναι ένας από τους πιο προφανείς υποψηφίους για το βραβείο ειρήνης που έχω δει ποτέ», δήλωσε ο Άσλε Σβέεν, ένας ιστορικός των βραβείων. Ωστόσο, πρόσθεσε, η απονομή του βραβείου μπορεί να εξαρτηθεί από το αν θα επικρατήσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κολομβία.

Άλλοι υποψήφιοι για το βραβείο των 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (934.000 δολάρια ΗΠΑ) είναι η Σβετλάνα Γκανουσκίνα, Ρωσίδα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, τα Λευκά Κράνη της Συρίας, ομάδα πολιτών που διασώζει θύματα αεροπορικών επιδρομών, καθώς και οι Ελληνες νησιώτες που έχουν βοηθήσει Σύρους πρόσφυγες.