ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καλιφόρνια: Εγκαταλείπουν 200.000 άνθρωποι υπό τον φόβο υπερχείλισης φράγματος!

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά στο Όροβιλ της βόρειας Καλιφόρνιας, όπου βρίσκεται το υψηλότερο φράγμα των ΗΠΑ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους χθες Κυριακή, λόγω φόβων για την κατάρρευση ενός αγωγού υπερχείλισης.

 

Λίγες ώρες αργότερα η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να μην επιστρέψουν ακόμη στα σπίτια τους.

Οι αρχές της περιοχής εξέδωσαν την έκτακτη ανακοίνωση για την εκκένωση των περιοχών χθες το απόγευμα (τοπική ώρα), προειδοποιώντας ότι ένας αγωγός υπερχείλισης στη λίμνη Όροβιλ ενδέχεται να καταρρεύσει έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα οι κοινότητες που βρίσκονται κάτω από το φράγμα, κατά μήκος του ποταμού Φέδερ, να κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν.

Η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε μέσω Twitter περίπου στις 16:30 (τοπική ώρα, 02:30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) ότι ο αγωγός υπερχείλισης δίπλα στο ποτάμι «αναμένεται να καταρρεύσει μέσα στην επόμενη ώρα». Ωστόσο αρκετές ώρες αργότερα η κατάσταση φάνηκε να βελτιώνεται και τελικά ο αγωγός άντεξε τον όγκο των υδάτων.

Η Υπηρεσία Υδάτινων Πόρων ανέφερε ότι ομάδες της με τη βοήθεια ελικοπτέρων θα ρίξουν πέτρες για να κλείσουν μια τεράστια τρύπα στον αγωγό. Επίσης οι αρχές αφήνουν να διοχετευθεί νερό στο χαμηλότερο επίπεδο της λίμνης.

Περίπου στις 22:00 (τοπική ώρα, 06:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι προσπάθειές τους είχαν αποτέλεσμα και πλέον δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης του αγωγού υπερχείλισης. Παρόλα αυτά προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη.

Η Καλιφόρνια που επί χρόνια μαστίζεται από ξηρασία, ξαφνικά βρέθηκε αντιμέτωπη με καταρρακτώδεις βροχές και χιόνια.

Είναι η πρώτη φορά στα 50 χρόνια ιστορίας του φράγματος που σημειώνεται ένα τέτοιο επικίνδυνο γεγονός, όπως επισημαίνει το BBC.