Λονδίνο: Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη φωτιά στον πολυώροφο πύργο

Την ύπαρξη θυμάτων από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε πύργο 27 ορόφων στα δυτικά του Λονδίνου περίπου στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βρετανίας, με τον ακριβή ωστόσο αριθμό των νεκρών να παραμένει αδιευκρίνιστος.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι μεταφέραμε 30 τραυματίες σε πέντε νοσοκομεία», δήλωσε ο Στιούαρτ Κράιτστον, υποδιευθυντής της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών του Λονδίνου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τα ξημερώματα.

Την ίδια ώρα αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων πιθανόν να βρίσκεται ακόμη στο εσωτερικό του φλεγόμενου κτηρίου, σύμφωνα με μαρτυρίες και αναφορές ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν κραυγές από το κτήριο, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία ένας άνδρας θεάθηκε να κουνά ένα άσπρο πανί σε ένα παράθυρο. Άλλος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι άκουσε κραυγές και ότι είδε έναν άνθρωπο να πέφτει στο κενό και μία γυναίκα να κρατά το παιδί της στο παράθυρο.

Διακόσιοι πυροσβέστες και 40 πυροσβεστικά οχήματα συνεχίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, η οποία προκλήθηκε από άγνωστη προς το παρόν αιτία. Η μητροπολιτική αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους προκειμένου να διευκολύνει τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP η αστυνομία εκκένωσε πολλά από τα γειτονικά κτήρια λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της φωτιάς.

Ο πύργος Grenfell Tower βρίσκεται στην περιοχή Lancaster West Estate στο δυτικό Λονδίνο και έχει 120 διαμερίσματα. Το κτήριο κτίσθηκε το 1974 έχει σχεδόν ολοσχερώς απανθρακωθεί.

Έγγραφα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν ότι ομάδα ενοίκων διαμαρτυρόταν για την κατάσταση του κτηρίου και τους κινδύνους εκδήλωσης φωτιάς.