ΕΙΔΗΣΕΙΣ
periballon-fusi-londino-bretania

Ένα στα πέντε είδη φυτών απειλείται με εξαφάνιση

Ένα στα πέντε είδη φυτών του κόσμου απειλείται με εξαφάνιση, θέτοντας παράλληλα ένα σοβαρό πρόβλημα για τη μελλοντική διαθεσιμότητα τροφίμων, σύμφωνα με αναλυτική έκθεση των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιου του Λονδίνου. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει επίσης ότι 2.000 νέα είδη φυτών ανακαλύπτονται κάθε χρόνο.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 390.000 είδη γνωστών φυτών, αν και οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο περίπου 30.000 από αυτά, κυρίως για ιατρικές εφαρμογές. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι πάνω από 5.000 είδη φυτών έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας προέλευσής τους και εξαπλώνονται ως χωροκατακτητικά είδη, προκαλώντας ζημιές ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Τα περισσότερα από τα είδη φυτών που απειλούνται με εξαφάνιση, βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους. Οι ερευνητές εκτιμούν πως το 31% της απειλής προέρχεται από την καταστροφή φυσικών βιοτόπων για λόγους γεωργίας, ενώ ένα άλλο 21% από τη βιομηχανία ξυλείας, και ένα 13% από την πολεοδομία, την κατασκευή κτιρίων ή άλλων έργων υποδομής. Αξίζει να σημειωθεί πως προς το παρόν η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι αποτελεί μικρότερο παράγοντα κινδύνου, υπεύθυνη μόνο για περίπου το τέσσερα τοις εκατό της απειλής.

Η καθηγήτρια Κάθι Γουίλις, επιστημονική διευθυντής στους Βοτανικούς Κήπους, επικεντρώνεται στις θετικές πτυχές των αποτελεσμάτων της έκθεσης, δηλαδή στην ανακάλυψη τόσων πολλών νέων ειδών κάθε χρόνο.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά ενθαρρυντικό και συναρπαστικό», δήλωσε. «Ανακαλύπτουμε ακόμα νέα είδη δέντρων, νέα είδη τροφίμων. Για παράδειγμα, πέντε νέα είδη κρεμμυδιού ανακαλύφθηκαν το περασμένο έτος. Υπάρχουν τεράστιες περιοχές του κόσμου όπου απλά δε γνωρίζουμε τι αναπτύσσεται εκεί, και που μπορούν να κρατούν το κλειδί για το μέλλον των τροφίμων», πρόσθεσε.