ΑΑΔΕ:Πρεμιέρα του “Μεγάλου Αδελφού” για χρέη άνω των 500 ευρώ

Στο «μάτι» της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα χρέη άνω των 500 ευρώ, η οποία σφίγγει τον κλοιό για 3,8 εκατ. οφειλέτες που χρωστούν συνολικά 95 δισ. ευρώ, επιστρατεύοντας τον «Μεγάλο Αδελφό» για τον εντοπισμό των εν λόγω οφειλετών σε εφορία και Ταμεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ο ελεγκτικός μηχανισμός θα γνωρίζει επακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία όλων των οφειλετών, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έως τις μετοχικές συμμετοχές σε εταιρείες του εξωτερικού.

Με τη διασύνδεση μάλιστα της φορολογικής διοίκησης με το Κτηματολόγιο, πρώτη φορά θα υπάρχουν ακριβή στοιχεία και για τα ακίνητα των οφειλετών.

Επίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Κ», θα αντλούνται στοιχεία από ασφαλιστικές εταιρείες, το μητρώο Α.Ε. – ΕΠΕ, ενώ σε δεύτερη φάση θα αξιοποιηθεί η νομοθεσία για ανταλλαγή πληροφοριών με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα στραφεί κατά των «βιώσιμων» οφειλετών, αυτών δηλαδή που μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους, αλλά δεν το κάνουν. Η δεύτερη κατηγορία θα αφορά τους «δυνητικά βιώσιμους» και η τρίτη τους «μη βιώσιμους». Ακόμα όμως και αυτοί της τελευταίας κατηγορίας, δεν πρόκειται να απαλλαγούν από τη διαδικασία, απλώς θα τους δίνεται πίστωση χρόνου, ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα θα αναζητά συνεχώς στοιχεία για να εξετάζεται η μελλοντική τους οικονομική κατάσταση.

Στόχος είναι μόλις μια οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη, το σύστημα να ενεργοποιεί τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για τη δέσμευση και κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού από τους καταθετικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, οι εφορίες σε συνεργασία με το ΚΕΑΟ θα αναζητούν από ηλεκτρονική βάση άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα οι οφειλές χαρτογραφούνται ως εξής:

  • Έως 500 ευρώ χρωστούν 2.388.899 φορολογούμενοι
  • Από 501 έως 10.000 ευρώ οι οφειλέτες είναι 1.646.953
  • Από 10.000 έως 100.000 ευρώ χρωστούν 238.845 φορολογούμενοι
  • Από 100.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ οι οφειλέτες είναι 32.330
  • Από 1, 5 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ χρωστούν 4.426 φορολογούμενοι
  • Από 10 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ οι οφειλέτες είναι 1.056
  • Και από 100 εκατ. ευρώ και άνω χρωστούν 69 φορολογούμενοι
  • Διαβάστε εδώ τι ισχύει για τις οφειλές κάτω των 500 ευρώ, σύμφωνα με το νέο εγχειρίδιο που εξέδωσε για θέματα φορολογίας και κατασχέσεων η ΑΑΔΕ.