ΕΙΔΗΣΕΙΣ
apodeixeis

Ανεβαίνουν τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων

Πιο αυστηρά πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει διαπιστώσει έξαρση του φαινομένου, ειδικά στις τουριστικές επιχειρήσεις και στην εστίαση.

Με το σημερινό σύστημα οι επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις πέφτουν στα μαλακά. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης είναι 50% του ΦΠΑ της αξίας της συναλλαγής για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη.

Έτσι, για παράδειγμα σε μια συναλλαγή ύψους 10 ευρώ για την οποία δεν κόβεται απόδειξη, το πρόστιμο είναι μόλις 1,20 ευρώ!

Μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% και την καταιγίδα νέων φόρων πολλές επιχειρήσεις του τουρισμού, της εστίασης και του λιανεμπορίου συστηματικά αποφεύγουν να κόψουν αποδείξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να υφίσταται σημαντικές απώλειες στο ΦΠΑ και ως εκ τούτου έχει σημάνει «συναγερμός» στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στους θεσμούς.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εξετάζουν να καθιερώσουν «αυτοτελή» πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων που θα κυμαίνονται από 100 έως 300 ευρώ, προκειμένου να δώσουν το μήνυμα στην αγορά πως παραβατικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές.

Έτσι, το πρόστιμο για την προαναφερθείσα συναλλαγή ύψους 10 ευρώ για την οποία δεν κόβεται απόδειξη, δεν θα είναι 1,20 ευρώ, αλλά 100 ευρώ, δηλαδή 10 φορές το ποσό της συναλλαγής, 42 φορές περίπου μεγαλύτερο από το ΦΠΑ που έπρεπε να αποδοθεί και 83,3 φορές μεγαλύτερο από το σημερινό πρόστιμο.

Πηγή: eleftherostypos