ΕΙΔΗΣΕΙΣ
matia

Απαραίτητη μία πράσινη σαλάτα την ημέρα για την υγεία των ματιών

Αν θέλετε να έχετε γερή όραση μέχρι τα βαθιά σας γηρατειά, φροντίστε να τρώτε μία μερίδα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά την ημέρα, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι όσοι τρώνε καθημερινά ενάμιση φλιτζάνι πράσινη σαλάτα, έχουν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα.

Το γλαύκωμα είναι μία πολύ συχνή οφθαλμοπάθεια που χαρακτηρίζεται από αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του ματιού και σταδιακή καταστροφή του οπτικού νεύρου, η οποία μπορεί τελικά να κοστίσει την όραση.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 104.987 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και άνω, οι οποίοι υποβάλλονταν τακτικά σε οφθαλμολογικές εξετάσεις και ανά τετραετία συμπλήρωναν λεπτομερή ερωτηματολόγια διατροφής.

Στη διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.483 κρούσματα γλαυκώματος.

Οι ερευνητές εξέτασαν την διατροφή τους σε συνάρτηση με τη νόσο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσοι έτρωγαν κατά μέσον όρο 1,5 φλιτζάνι πράσινα λαχανικά κάθε μέρα ήσαν σημαντικά προστατευμένοι από τη νόσο, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν ένα φλιτζάνι κάθε τρεις μέρες ή σπανιότερα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση πράσινων λαχανικών μειώνει κατά 20-30% τον κίνδυνο αναπτύξεως του γλαυκώματος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάε Χ. Κανγκ, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Αυτό πιστεύουμε ότι οφείλεται σε μία ομάδα συστατικών των λαχανικών που λέγονται νιτρικά άλατα και τα οποία μετατρέπονται στον οργανισμό σε νιτρικό οξείδιο – μία ουσία απαραίτητη για την καλή αιμάτωση και επομένως για την υγεία του οπτικού νεύρου».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από γλαύκωμα συχνά έχουν διαταραγμένη παραγωγή νιτρικού οξειδίου στα μάτια τους, επομένως «η αύξηση της κατανάλωσης πράσινης σαλάτας ίσως είναι κάτι που έχει κλινική εφαρμογή», σχολίασε ο δρ Ραούλ Πάντιτ, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ει μη τι άλλο, πρόσθεσε, μία σαλάτα την ημέρα μόνο οφέλη έχει να παράσχει στην υγεία.

Πηγή: tanea.gr