ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Επίθεση στην Κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης βρίσκονται στο επίκεντρο της επίθεσης την οποία εξαπολύει η αντιπολίτευση, αυτή την ώρα στη Βουλή, όπου συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Η σημερινή συζήτηση πραγματοποιείται στη σκιά του τεράστιου αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσο και αν η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους δεν θα βρει» ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας βλέπει τα αφηγήματά του να καταρρέουν.

«Η κυβέρνηση είχε πάντα ανάγκη ενός αφηγήματος που στην πραγματικότητα είναι μύθος, που κινείται πέρα και έξω από την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση που έφερε δύο μνημόνια, μέσα σε δύο χρόνια, ήθελε να παρουσιάσει ως περιτύλιγμα μιας απόλυτα χρεοκοπημένης και αποτυχημένης πολιτικής, τη ρύθμιση του χρέους. Ποιος δεν θυμάται τα ευφυολογήματα για τη γραβάτα που αποτυπώνουν την έλλειψη σοβαρότητας της κυβέρνησης» είπε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:

«Αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να φέρει δύο μνημόνια σε δύο χρόνια και να φορτώσει μέτρα 14,2 δισ. ευρώ στις πλάτες των πολιτών, έχει καταφέρει να επιδεινώσει τον δείκτη βιωσιμότητας του χρέους κάτι που αποδεικνύεται με στοιχεία, έχει καταφέρει να απομακρυνθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, να παραμείνει στον αέρα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης».

«Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν γνωρίζουν που βάζουν την υπογραφή τους και τους κανόνες λειτουργίας των υπερεθνικών οργανισμών» ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

«Πριν από 15 μέρες ο πρωθυπουργός φορούσε γραβάτα για το χρέος και μας έλεγε ότι τα μηνύματα από το εξωτερικό μιλάνε για μια πολύ καλή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Δεκαπέντε μέρες μετά, το σήμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι σήμα αδιεξόδου, αγωνίας και κλίμα καλοκαιριού του 2015. Ακούστε αν μέσα σε δύο εβδομάδες υπάρχει τέτοια απόκλιση στα γεγονότα τότε δύο τινά συμβαίνουν: ή ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών εξαπάτησαν συνειδητά τη Βουλή για να περάσουν τα μέτρα ή στην κυβέρνηση δεν ξέρουν τι τους γίνεται» είπε ο αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης.

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως «όταν μπαίνεις σε μια διαπραγμάτευση για να ζητήσεις χρήματα, χρειάζεσαι καθαρό σχέδιο και στόχους αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είχε τίποτα από τα δύο, το χειρότερο είναι πως δεν μπορεί να τηρήσει ούτε όσα υπογράφει, και αυτό δείχνει διαχειριστική ανικανότητα».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για να παραμείνει στην εξουσία είναι διατεθειμένη να υπογράψει ακόμα και σε λευκό χαρτί. «Έτσι υπογράψατε το υπερταμείο για 100 χρόνια και ούτε και εσείς ξέρετε τι ακριβώς έχουμε παραδώσει και έτσι, όπως φαίνεται θα υπογράψετε και πλεονάσματα μέχρι το 2060» είπε ο κ. Αρβανιτίδης.

«Δεν μπορείς από τη μια να συμφωνείς με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, τη συνθήκη της Λισαβόνας και την αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ και από την άλλη να λες ότι θα πατάξεις την φοροδιαφυγή» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής, για να προσθέσει πως όσο η οικονομία θα λειτουργεί με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, ποτέ δεν πρόκειται να παταχθεί η φοροδιαφυγή.

Ο βουλευτής ανέφερε ότι όλοι μιλούν για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων και την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και αυτή η πολιτική είναι που θα οδηγήσει στη συνολική φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου και θα προσθέσει περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού.

«Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα το υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη Φρανκφούρτη να εκφράζει τη δυσφορία του λέγοντας ότι αισθάνεται ως τον προπονητή που βλέπει διαρκώς τα δοκάρια να μετακινούνται. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δανειστές είναι αμετακίνητοι που απαιτούν να εφαρμόζονται όσα υπογράφονται» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και παρατήρησε ότι η κυβέρνηση είναι εκείνη που μετακινεί τα δοκάρια καθώς άγεται και φέρεται ανάλογα με τη στιγμή.

Ο βουλευτής είπε ότι η «σκληρή γραμμή Σόιμπλε πηγάζει από υπογραφή του κ. Τσακαλώτου σε ομόφωνη απόφαση παλαιότερου Eurogroup το 2016, όπου η Ελλάδα δέχθηκε να καθοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου, δηλαδή, στα μέσα του 2018».

«Αυτό έχει υπογράψει ο κ. Τσακαλώτος και αυτά επικαλείται ο Σόιμπλε» υποστήριξε ο Γιώργος Αμυράς και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «πειράζει τα δοκάρια» και από μια συμφωνία «χωρίς νέα μέτρα λιτότητας», συμφωνήθηκαν μέτρα που βαρύνουν και πάλι τις πλάτες του λαού. «Η διαπραγμάτευση του όλα ή τίποτε κατέληξε στο…τίποτα» κατέληξε ο Γιώργος Αμυράς.

Η κυβέρνηση σύρεται να νομοθετήσει, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο και μοιάζει με τον κακό μαθητή που την τελευταία στιγμή προσπαθεί να διαβάσει τα μαθήματά του, σχολίασε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας, επικρίνοντας την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση της οδηγίας και τη διαδικασία του επείγοντος με την οποία συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία του επείγοντος είναι μια μέθοδος προκειμένου η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.