ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαβρόγλου: Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο σχέδιο «Αθηνά» στα πανεπιστήμια

«Δεν πρόκειται να υπάρξει σχέδιο Αθηνά ΙΙ ή ΙΙΙ» δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στις εργασίες του 1ου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση στη δυτική Μακεδονία που ξεκίνησε χθες στην Κοζάνη.

Ο υπ. Παιδείας εξήγησε ότι η πολιτική ηγεσία στηρίζει και συμφωνεί στην σύμπτυξη των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και παρέπεμψε στη δημιουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Εκπαίδευσης που θα λειτουργήσουν σε κάθε περιφέρεια, τη διαβούλευση για την ίδρυση, κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δήλωσε ότι το υπουργείο ενθαρρύνει τον διάλογο και τη διαβούλευση για συμπτύξεις ή δημιουργία τμημάτων ανάμεσα στα ιδρύματα και ανέφερε ως παράδειγμα τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου με αφορμή τη λειτουργία γεωπονικού τμήματος στην πόλη της Άρτας.

Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των σχολικών μονάδων της χώρας, ανέφερε ότι το 75% των δήμων στους οποίους ανήκουν τα σχολικά κτίρια δεν έχει σχέδιο για τη συντήρησή τους και προειδοποίησε ότι εάν δεν γίνει κάτι στα επόμενα πέντε χρόνια, οι κτιριακές υποδομές θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Το κυβερνητικό στέλεχος επισήμανε ότι πολλά από τα σχολεία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες άδειες από την πολεοδομία, είναι με λίγα λόγια παράνομα και ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μέσω ενός προεδρικού διατάγματος να προχωρήσει η νομιμοποίησή τους, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα για τη συντήρησή τους.

Για τον χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ανέφερε ότι ζητήθηκε από τις διοικήσεις των πανεπιστήμιων και των ΤΕΙ που διαθέτουν ομοειδή τμήματα να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ενώ το υπουργείο έχει συστήσει δική του επιτροπή που διερευνά και συγκρίνει τα επαγγελματικά προσόντα ειδικοτήτων με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες.

«Προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε τέλος σ΄ έναν απαράδεκτο εμφύλιο ανάμεσα στα ιδρύματα που έχει διχάσει και τραυματίσει την ακαδημαϊκή κοινότητα» κατέληξε ο υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τη σύγκλητο του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων για τους φοιτητές και από τα 70 εκατ. € που δαπανώνται σήμερα για συγγράμματα θα χρειαστούν μόλις 5 εκατ, για τις ετήσιες ανάγκες.

«Το σύστημα των συγγραμμάτων, όπως λειτουργεί σήμερα, είναι πολιτική ενάντια στους φτωχούς» σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κάλεσε το πανεπιστήμιο να δείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των δομών διετούς διάρκειας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες θα μπορούν να λειτουργούν εντός των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια χρηματοδότησης για τη λειτουργία τους και ότι στους αποφοίτους των διετών δομών θα παρέχονται αναγνωρισμένοι τίτλοι σπουδών σε όλη την Ευρώπη χωρίς την ανάγκη της επαγγελματικής πιστοποίησης σε διάφορους οργανισμούς.

Ερωτώμενος για το εάν θα μπορούσαν να ενταχθούν στις διετείς δομές φοίτησης ειδικότητες, όπως της τέχνης της γουνοποιίας και του μαρμάρου, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «εάν έρθει συγκεκριμένη πρόταση από το πανεπιστήμιο που να αφορά τις παραπάνω ειδικότητες θα εγκριθεί με διαδικασίες εξπρές».

Ο υπ. Παιδείας επισκέφθηκε τις νέες εγκαταστάσεις τής υπό κατασκευή πανεπιστημιούπολης δυτικής Μακεδονίας κι ενημερώθηκε από τον πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη για την πρόοδο του έργου προϋπολογισμού 20 εκ €.

Το κυβερνητικό στέλεχος είχε συναντήσεις με τον με τον πρόεδρο του ΤΕΙ δυτικής Μακεδονίας Νίκο Ασημόπουλο και την εκπαιδευτική κοινότητα του ιδρύματος.

Πηγή: real