ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεγονός η πρώτη αμερικανική επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε δύο αεροπορικά πλήγματα εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στη Σομαλία, στην πρώτη επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη χώρα αυτή, όπου δρουν ήδη οι ισλαμιστές της Αλ Σεμπάμπ, οργάνωσης πιστής στην Αλ Κάιντα.

«Σε συντονισμό με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Σομαλίας, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ι.Κ. στη βορειοανατολική Σομαλία, σκοτώνοντας πολλούς τρομοκράτες», ανέφερε το Πεντάγωνο σε μια ανακοίνωσή του.

Τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) που έκαναν τις επιδρομές, την πρώτη περί τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, τη δεύτερη το πρωί, «πέτυχαν τους στόχους τους», διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πλωτάρχης Άντονι Φάλβο, εκπρόσωπος της AFRICOM.

«Δεν υπήρχε κανένας άμαχος» στην περιοχή όπου έγιναν οι αεροπορικές επιδρομές, διαβεβαίωσε ο αμερικανός αξιωματικός και διευκρίνισε ότι αυτές ήταν οι πρώτες επιδρομές εναντίον του Ι.Κ. στη χώρα, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε τον Μάρτιο το Πεντάγωνο να διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις – αεροπορικές ή/και χερσαίες – για να υποστηρίξει τη σομαλική κυβέρνηση.

Οι δύο επιδρομές έπληξαν πολλούς στόχους, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο δεν διευκρίνισε την ακριβή τοποθεσία όπου έγιναν.

Μετά την πολυαίμακτη επίθεση με φορτηγό παγιδευμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 276 ανθρώπους στα μέσα του Οκτωβρίου στο Μογκαντίσου, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη να εντείνει την υποστήριξή της στη σομαλική κυβέρνηση.

Πληροφορίες: naftemporiki.gr (φωτογραφία αρχείου)