ΕΙΔΗΣΕΙΣ
zigkmar-gkampriel-spd

Γερμανία: Η Αριστερά καλεί τους Σοσιαλδημοκράτες σε κυβερνητική συνεργασία κατά Μέρκελ

Εάν ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος της Γερμανίας «είχε το σθένος, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα έπρεπε εδώ και καιρό να μην λιμνάζει στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες)», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στην εφημερίδα Rheinische Post.

O κ. Γκάμπριελ θα μπορούσε και προ των εθνικών εκλογών του 2017 να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με την Αριστερά και τους Πράσινους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα ακολουθήσει μιαν άλλη πολιτική, τόνισε η Σάρα Βάγκενκνεχτ, προσθέτοντας ότι το SPD πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να αποκαταστήσει το κοινωνικό κράτος ή εάν θέλει να κάνει πολιτική ενάντια στους ίδιους του τους ψηφοφόρους. Η ίδια δήλωσε επίσης στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Δεν θα προσφέρουμε συνεργασία για να έχει την πλειοψηφία ένα πρώην λαϊκό κόμμα το οποίο έχει διώξει μόνο του τους ίδιους του τους ψηφοφόρους. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά, πάρα πολλά».

Αλλά και ο προκάτοχος της κ. Βάγκενκνεχτ στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, βλέπει αναγκαίες τις αλλαγές στο SPD, όπως λ.χ. στην περιβόητη ατζέντα 2010 του σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Εντούτοις τόνισε πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για έναν κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό και σε εθνικό επίπεδο. «Από τις αρχές του νέου χρόνου θα πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς. Πρόκειται για ιστορική ευθύνη, διαφορετικά η Γερμανία θα στραφεί προς τα δεξιά», τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SPD Αξελ Σέφερ, όχι μόνον δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δήλωσε στη Handelsblatt ότι «θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, εάν το SPD θα κατέβει στις εθνικές εκλογές του 2017 με μια ξεκάθαρη θέση για κοκκινο-κοκκινο-πράσινο συνασπισμό». Η αποδοχή ενός τέτοιου συνασπισμού αυξάνεται σε πολλούς πολίτες, είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την κ. Βάγκενκνεχτ, εκτός από το Βερολίνο θα μπορούσε τον ερχόμενο Μάιο να γίνει μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση και στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, μετά τις εκλογές στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας. Συμμετοχή όμως της Αριστεράς στην τοπική κυβέρνηση θα μπορούσε να υπάρξει μόνον «ως αντάλλαγμα για μια πολιτική, η οποία να βελτιώνει αισθητά τη ζωή της εργαζόμενης μεσαίας τάξης και των φτωχότερων στρωμάτων», όπως είπε στη Rheinische Post.

Η Χριστιανική Δημοκρατική Ένωση (CDU) της Βόρειας Ρηνανiας – Bεστφαλίας έκρουσε εντούτοις τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου συνασπισμού μετά τις εκλογές της 14ης Mαϊου 2017: «Θα ήταν μια κυβέρνηση η οποία θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα δεινά από όσα προκαλεί η σημερινή κοκκινο-πράσινη κυβέρνηση στη Σαξωνία, όπου η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί πλήρως», δήλωσε ο γενικός Γραμματέας της CDU Μπόντο Λέτγκεν επίσης στην Rheinische Post. Γι’ αυτό η CDU θα κάνει τα πάντα για να είναι το πρώτο κόμμα, πρόσθεσε ο συντηρητικός πολιτικός.