ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαθέσιμο νέο εργαλείο καταπολέμησης της μετάδοσης ψευδών ειδήσεων

Το έργο InVID αναπτύσσει επιμέρους τεχνολογίες και ολοκληρωμένες εφαρμογές για την υποστήριξη των δημοσιογράφων, της ευρύτερης κοινότητας των επαγγελματιών του χώρου της ενημέρωσης, αλλά και κάθε ενεργού χρήστη του διαδικτύου, στη διαρκή προσπάθειά τους να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα και αξιοπιστία των βίντεο που (ανα-)δημοσιεύουν στα μέσα επικοινωνίας, στο διαδίκτυο, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με τον τρόπο αυτό, το έργο βοηθά τις παραπάνω κοινότητες χρηστών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της διασποράς και ταχύτατης διάδοσης ψευδών ειδήσεων που βασίζονται ή χρησιμοποιούν και υλικό στη μορφή βίντεο για να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς τους.

Στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου, το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει στην ευρύτερη κοινότητα του χώρου της ενημέρωσης τη διαθεσιμότητα ενός νέου ολοκληρωμένου εργαλείου για την καταπολέμηση της μετάδοσης ψευδών ειδήσεων με χρήση βίντεο. Το InVID Verification Plugin είναι ένα πρόσθετο λογισμικό που μπορεί εύκολα να εγκαταστήσει κανείς στον πλοηγό Web του (web browser), και επιτρέπει στον χρήστη την εκτέλεση μιας σειράς ενεργειών προκειμένου να εξετάσει και να αξιολογήσει αν ένα βίντεο που θεωρείται oτι σχετίζεται με την επικαιρότητα (π.χ. μια έκτακτη είδηση) είναι αυθεντικό και αξιόπιστο. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αναζήτηση και παρουσίαση μετα-δεδομένων για το βίντεο από σχετικά κανάλια (π.χ. YouTube, Twitter), την επιλογή χαρακτηριστικών εικόνων (keyframes) και την αναζήτηση παρόμοιου προϋπάρχοντος υλικού στο διαδίκτυο, και την οπτική ενίσχυση (μεγέθυνση) επιλεγμένων λεπτομεριών με έναν ψηφιακό μεγεθυντικό φακό.

Το InVID Verification Plugin χρησιμοποιείται ήδη από περισσότερους από 500 χρήστες παγκοσμίως, και η χρήση του είναι ελεύθερη και δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για οδηγίες σχετικά με την εγκατάσταση και χρήση του, μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση http://www.invid-project.eu/toolsand-services/invid-verification-plugin/.

Σημείωση: To ερευνητικό έργο InVID έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει του συμβολαίου H2020-687786.