ΕΙΔΗΣΕΙΣ
altsxaimer

Διαθέσιμο εντός πενταετίας το εμβόλιο ενάντια στο Αλτσχάιμερ

Μια παγκόσμια καινοτομία έρχεται από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Φλίντερς στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας.

Το πρώτο εμβόλιο ενάντια στο Αλτσχάιμερ, τη συνηθέστερη μορφή άνοιας, εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο σε διάστημα τριών έως πέντε ετών.

Το εμβόλιο θα χορηγείται προληπτικά αλλά θα είναι ενδεχομένως αποτελεσματικό και για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ. Εάν οι σχετικές κλινικές δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, η πρωτοποριακή φόρμουλα θα χορηγείται σε άντρες και γυναίκες άνω των 50 ετών.

Το εμβόλιο στοχεύει στις συσσωρευμένες πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και Τ στον εγκέφαλο, οι οποίες μπλοκάρουν τις συνάψεις στον εγκέφαλο (τις δομές που επιτρέπουν σε ένα νευρικό κύτταρο να μεταφέρει σήματα σε άλλα νευρικά κύτταρα) και αποτελούν τη βασική αιτία εκδήλωσης του Αλτσχάιμερ. Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί ώστε να βοηθά το ανοσοποιητικό να παράγει αντισώματα που θα απομακρύνουν τις συσσωρευμένες πρωτεΐνες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου Φλίντερς, Νικολάι Πετρόφσκι, το εμβόλιο θα μπορεί να χορηγηθεί σε όλο τον πληθυσμό άνω των 50 ετών, περίπου όπως χορηγείται το εμβόλιο της γρίπης σε όλες τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν εντός διετίας και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με Αμερικανούς επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν.

Πηγή: onmed.gr