ΕΙΔΗΣΕΙΣ
International-Monetary-Fund-IMF-Logo-at-HQ

ΔΝΤ: Δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας από τους πρόσφυγες

Η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών σε ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως αυτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποτελεί απειλή για τις θέσεις εργασίας των πολιτών, τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Τουρκία, Αντόνιο Σπιλιμπέργκο.

«Κλέβουν οι μετανάστες δουλειές από τους ντόπιους;» διερωτήθηκε ρητορικά ο Σπιλιμπέργκο κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης που έκανε στο ινστιτούτο μελετών Ατλαντικό Συμβούλιο της Ουάσιγκτον. «Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες κλέβουν τις δουλειές από τους γηγενείς. Υπάρχουν ορισμένες επιπτώσεις, αλλά είναι πολύ βραχυπρόθεσμες και μικρής σημασίας», συνέχισε.

Ο Σπιλιμπέργκο εξήγησε πως τα συμπεράσματα του βασίζονται στα δεδομένα σχετικά με μεταναστευτικές ροές μεγάλης κλίμακας, που καταγράφηκαν στο παρελθόν, όπως οι ροές προσφύγων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του κομμουνισμού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ή η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.

Όπως επισήμανε ο αξιωματούχος του Ταμείου, ο ανταγωνισμός για τις θέσεις εργασίας είναι μια αιτία-κλειδί για την αυξανόμενη αγανάκτηση μερίδας πολιτών των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων από την Συρία και άλλες χώρες.

Όμως μεγάλο μέρος των αντιδράσεων οφείλεται σε ατεκμηρίωτα στοιχεία σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, που προκαλούν φόβο για απώλεια θέσεων εργασίας, εξήγησε ο Σπιλιμπέργκο.

Κατά συνέπεια οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν το δύσκολο καθήκον να πείσουν την κοινή γνώμη να εμπιστευτεί τα στοιχεία και να μην αφήνεται σε μια συναισθηματική αντίδραση ενάντια στην υποδοχή μεταναστών, έκρινε ο ίδιος.