ΕΙΔΗΣΕΙΣ
zorpidis_mixalis

Ζορπίδης – Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: Χάσαμε 25.000 θέσεις εργασίας από το 2010

Περίπου 25.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στη Θεσσαλονίκη από το 2010, μόνο στο χώρο των επαγγελματιών, τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχ. Ζορπίδης, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων του Περιπτέρου του ΕΕΘ, στην 81η ΔΕΘ!

Στην ομιλία του παρουσίασε τα (ζοφερά, όπως τα χαρακτήρισε), επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου, σύμφωνα με τα οποία, μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 είχαμε 1.882 λουκέτα σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, που ήταν μέλη του ΕΕΘ.

«Για το ίδιο διάστημα έχουμε λιγότερες νέες επιχειρήσεις, αφού στο ΓΕΜΗ ενεγράφησαν μόλις 1.567, δηλαδή 315 λιγότερες. Από το 2010 χάσαμε μόνο στη Θεσσαλονίκη 30.759 μικρομεσαίες επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου μας! Το ίδιο διάστημα ιδρύθηκαν 22.837 επιχειρήσεις, δηλαδή 8.000 λιγότερες! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι χάθηκαν περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας μόνο στο δικό μας χώρο! Τα στοιχεία αυτά είναι θλιβερά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.

Ο Σταθάκης εγκαινίασε το περίπτερο του ΕΕΘ

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης πραγματοποίησε τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΘ στην 81η ΔΕΘ, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε: «Φιλοδοξούμε πως ο κύκλος της ύφεσης κλείνει και η χώρα περνά στην Ανάπτυξη, μετά από μία οδυνηρή περίοδο λιτότητας, σε μία κρίση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη στη Δύση, σε καιρό ειρήνης».

Ο υπουργός ανέλυσε το «πλατύ φάσμα θεσμικών αλλαγών» που προώθησε και προωθεί το υπουργείο του και σχετίζεται με την αναδιάταξη του πλαισίου για τις Δημόσιες προμήθειες και τα Δημόσια έργα που ανοίγουν τις κλειστές έως τώρα διαδικασίες. Όπως επίσης και τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων με τη θεσμοθέτηση της Αυτοαδειοδότησης, που προβλέπει τη Γνωστοποίηση στις Αρχές της λειτουργίας της επιχειρήσεις και σε δυο ημέρες την παροχή της έγκρισης με τους ελέγχους να γίνονται εκ των υστέρων προκειμένου να μην καθυστερεί η έναρξη της λειτουργίας της επιχείρησης.

Για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τους δανειστές, ωστόσο το υπουργείο προωθεί την πιστοποίησης με ισχυρούς μηχανισμούς πιστοποίησης και ελέγχου ποιότητας και προστασίας του καταναλωτή.

«Δεσμεύσαμε μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ για τις ΜΜΕ, το οποίο διοχετεύουμε οριζόντια σε πολύ μικρές ΜμΕ και τον τουρισμό, ενώ ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι αποκλειστικά για τις ΜμΕ», πρόσθεσε ο υπουργός.

Βράβευση του Β. Κλάδη

Στην ίδια τελετή βραβεύθηκε για την πολυετή προσφορά του στο Επιμελητηριακό Κίνημα το έως πρότινος μέλος του Δ.Σ. του ΕΕΘ και αντιπρόσωπός του στην ΚΕΕΕ Βασ. Κλάδης, που αποχωρεί από την ενεργό δράση. Την βράβευση έκανε εκ μέρους της ΚΕΕΕ ο πρόεδρός της Κων. Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχ. Ζορπίδης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ακόμη οι βουλευτές Θόδωρος Καράογλου, Γ. Αρβανιτίδης, Αντ. Γρέγος και Αρ. Φωκάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, οι αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου και Φάνης Παππάς, ο πρώην υπουργός Γ. Ορφανός, ο πρώην Περιφερειάρχης Παν. Ψωμιάδης, ο ΓΓ της ΚΕΕΕ Παν. Αγνιάδης, ο Πρόεδρος της ΟΕΕΘ Γ. Μανδρίνιος, μέλη της ΔΕ και του ΔΣ του ΕΕΘ και πολλά μέλη του.

Το ΕΕΘ είναι στη ΔΕΘ

Τα μέλη του ΕΕΘ εκθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες στα περίπτερα 8,9 και 13, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ. με 45 συμμετοχές, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, ενώ το Επιμελητήριο διοργανώνει σειρά σημαντικών παράλληλων εκδηλώσεων.