ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Σιέρα Λεόνε βγάζει σε δημοπρασία «το διαμάντι της ειρήνης» 709 καρατίων

  Τα έσοδα θα διατεθούν για να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν την παροχή πόσιμου νερού, την ηλεκτροδότηση, την οικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων και την κατασκευή δρόμων στην περιοχή όπου βρέθηκε

Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο αναμένεται να δημοπρατήσει η Σιέρα Λεόνε, προκειμένου να χρηματοδοτήσει αναπτυξιακά προγράμματα στην πάμφτωχη κοινότητα όπου βρέθηκε ο πολύτιμος λίθος.

Το «διαμάντι της ειρήνης», όπως αποκαλείται, είναι ένας πολύτιμος λίθος 709 καρατίων, μεγέθους αυγού. Βρέθηκε στην περιοχή του Κόνο τον περασμένο Μάρτιο από έναν πάστορα ο οποίος το παρέδωσε στην κυβέρνηση για να το πουλήσει.

Ο Όμιλος Ράπαπορτ, το διεθνές δίκτυο εμπορίας διαμαντιών, θα προχωρήσει στη δημοπράτησή του, χωρίς να λάβει κάποιο ποσοστό από τα κέρδη, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ενθαρρυνθούν και άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο, εξήγησε ο πρόεδρός του, Μάρτιν Ράπαπορτ. «Το διαμάντι αυτό θα βοηθήσει τους φτωχότερους ανθρώπους στον κόσμο», τόνισε.
Μια πρώτη δημοπρασία, τον περασμένο Μάιο, απέτυχε αφού η Σιέρα Λεόνε απέρριψε την υψηλότερη προσφορά, των 7,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Ελπίζει ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα στη νέα δημοπρασία που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Από τα έσοδα, πάνω από το 50% θα δοθεί για να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν την παροχή πόσιμου, καθαρού νερού, την ηλεκτροδότηση, την οικοδόμηση σχολείων και νοσοκομείων και την κατασκευή δρόμων στη Σιέρα Λεόνε και ιδίως στο χωριό Κοριάρντου, όπου βρέθηκε το διαμάντι.

Τα «ματωμένα» διαμάντια προκάλεσαν και χρηματοδότησαν τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε που έληξε το 2002. Οι αντάρτες υποχρέωναν τους αμάχους να εργάζονται στα αδαμαντωρυχεία και με τα έσοδα από την πώλησή τους αγόραζαν όπλα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ήραν την απαγόρευση εξαγωγής των διαμαντιών από τη Σιέρα Λεόνε το 2003.

 

πηγή : http://www.protothema.gr