ΕΙΔΗΣΕΙΣ
RAXOI

Ισπανία: Πρωτιά με άνοδο για το Λαϊκό Κόμμα – Τρίτοι οι Podemos

Σημαντικά ενισχυμένο βγαίνει από τις κάλπες το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας. Κόντρα στις προβλέψεις το Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί τη δεύτερη θέση. Χαμηλότερα από το αναμενόμενο κυμάνθηκαν τα ποσοστά των Podemos. Στην τέταρτη θέση, με μειωμένα ποσοστά, παραμένουν οι κεντρώοι Ciudadanos.

Τα αποτελέσματα στο σύνολο της επικράτειας έχουν ως εξής:

Το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 33,03% και 137 έδρες

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα 22,66% και 85 έδρες

Οι Unidos- Podemos 21,10% και 71 έδρες

Οι Ciudadanos 13,05% και 32 έδρες

Σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, εμφανίζεται ενισχυμένο κατά περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών

«Το αποτέλεσμα των εκλογών μας δίνει το δικαίωμα να κυβερνήσουμε», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι

«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε η ηγεμονική δύναμη της Αριστεράς», τόνισε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ.

Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, δήλωσε ο ηγέτης των Podemos, Παμπλο Ιγκλέσιας.

Έτοιμος να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τον Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης δήλωσε ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα.

Έπεσαν έξω τα exit polls για Σοσιαλιστές και Podemos

Νωρίτερα τα exit polls είχαν δείξει υπεροχή του Λαϊκού Κόμματος, χωρίς αυτοδυναμία, και δεύτερο κόμμα εμφάνιζαν τους Unidos Podemos, με τρίτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η Ισπανία στις κάλπες

«Ακόμη και μια ψήφος είναι σημαντική». Αυτό είχε δηλώσει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, για την εκλογική διαδικασία.

«Νιώθω σίγουρος, ήρεμος και έχω ελπίδες», υπογράμμισε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Αυτό που θέλει η Ισπανία είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Unidos Podemos και το Σοσιαλιστικό Κόμμα», ήταν η δήλωση του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Σήμερα ειναι μια σημαντική μέρα για την Ισπανία. Ψηφίζουμε για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου», σημείωσε από την πλευρά του ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα.

Από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου ουδέν κόμμα έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία και παρά τις εξαντλητικές διαπραγματεύσεις δεν κατέστη δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας.