ΕΙΔΗΣΕΙΣ
adespota

Καταγγελία σοκ για τα αδέσποτα στην Ξάνθη – Τι απαντά ο Δήμος

Στη σοβαρότατη καταγγελία ότι ο Δήμος Ξάνθης μαζεύει αδέσποτα σκυλιά από το κέντρο της πόλης και τα εγκαταλείπει στο βουνό αφήνοντας τα ουσιαστικά στη μοίρα τους με κίνδυνο να πεθάνουν από ασιτία και να «εξαφανιστεί» το πρόβλημα, προχώρησε μέσω των social media, ο Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης.

Αναλυτικά σε ανάρτησή του στο Facebook ο ΦΟΞ αναφέρει:

«Νέα μέθοδος επίλυσης του προβλήματος με τα αδέσποτα από τον Δήμο Ξάνθης.

Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνουμε, συνεχώς, καταγγελίες ότι έχουν εξαφανιστεί αδέσποτοι σκύλοι που φροντίζουν κάτοικοι της πόλης από διάφορες γειτονιές. Από όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, δύο γνωστά και άκακα αδέσποτα της πόλης εντοπίστηκαν στο Λυκοδρόμιο από φιλόζωη κάτοικο της Ξάνθης που τα φρόντιζε. Φαίνεται να τα έχει εγκαταλείψει εκεί το φορτηγάκι του Δήμου, το οποίο μάλιστα βγήκε πολύ νωρίς το πρωί για περισυλλογή προκειμένου να μην γίνει αντιληπτό από κανέναν. Αυτήν τη στιγμή αγνοούνται, τουλάχιστον, πέντε ζώα ακόμα από τον αστικό ιστό της πόλης και έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ο Δήμος Ξάνθης έχει ακολουθήσει τον ίδιο ανορθόδοξο και παράνομο τρόπο και σε αυτές τις περιπτώσεις παρατώντας τα ουσιαστικά στο βουνό.

Απαιτούμε επίσημη απάντηση από τον Δήμο Ξάνθης, εάν ισχύουν τα παραπάνω, για τους λόγους που περισυνέλεξε τα συγκεκριμένα ζώα και που εγκαταλείφθηκαν στο βουνό. Επίσης, απαιτούμε να επιστραφούν άμεσα στα σημεία από όπου περισυλλέχθηκαν και να τους παρασχεθεί η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, εφόσον απαιτείται, καθώς και να τηρηθούν όλα όσα ορίζει ο Ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.4235/2014 για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σε διαφορετική περίπτωση εάν τα ζώα περισυλλέγονται χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, ήτοι χωρίς να έχουν επιτεθεί απρόκλητα, χωρίς να διενεργείται κτηνιατρικός έλεγχος, χωρίς να τους παρέχεται κτηνιατρική φροντίδα ή/και στείρωση και απλώς μεταφέρονται στο βουνό προκειμένου να πεθάνουν από ασιτία και να “κρυφτεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί” θα κινήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.»

Τι απαντά ο Δήμος Ξάνθης

Το Press724.gr επικοινώνησε με το Δήμο Ξάνθης και συγκεκριμένα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Μποζ Ραμαδάν.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα υποστήριξε, ο Δήμος αντιμετωπίζει τα τελευταία δύο χρόνια το ζήτημα ως θέμα με ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα, διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα για το οποίο μάλιστα έχει δαπανηθεί ένα μεγάλο ποσό.

«Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες, ακόμα και με το μικρό αριθμό προσωπικού που υπάρχει» δήλωσε ο κ. Ραμαδάν, προσθέτοντας πως στην πόλη υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων σκύλων, από τους οποίους πέρσι και φέτος έχουν στειρωθεί περίπου 600, ενώ σε μεγάλο επίσης αριθμό έχουν πραγματοποιηθεί εμβολιασμοί και αναγκαίες θεραπείες.

Παράλληλα σε συνεργασία με Φιλοζωικό Σωματείο από τη Γερμανία έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη 700 στειρώσεις, φέρνοντας το Δήμο στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά σε αριθμό στειρώσεων.

Επί της συγκεκριμένης καταγγελίας ο κ. αντιδήμαρχος υποστήριξε πως όπως επιβάλλει ο νόμος όταν κάποιο σκυλί εντοπίζεται και συλλέγεται από τις υπηρεσίες τους Δήμου για εμβολιασμό, στείρωση, θεραπεία, ή επειδή είναι επιθετικό, μετά την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος πρέπει να αφεθεί ξανά στο σημείο στο οποίο βρέθηκε. Έτσι και μετά τη συνένωση με τον Καλλικράτη του Δήμου Ξάνθης με το Δήμο Σταυρούπολης, που βρίσκεται σε πιο ορεινό σημείο, σε πολλές περιπτώσεις τα αρμόδια συνεργεία περισυλλέγουν αδέσποτα και από ορεινές περιοχές εκτός πόλης που υπάγονται στο Δήμο και πρέπει στη συνέχεια να επιστραφούν ξανά εκεί. Στο γεγονός αυτό αποδίδεται από τον κ. Ραμαδάν η καταγγελία του ΦΟΞ, η οποία όπως υποστηρίζει δεν ισχύει και μεταφράζεται από τα λεγόμενά του ως παρεξήγηση.

Αξίζει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τον ίδιο η μοναδική περίπτωση που τα αδέσποτα που περιθάλπει κατά διαστήματα ο Δήμος και δεν αφήνονται στο σημείο όπου βρέθηκαν είναι ένα έχουν εντοπιστεί δίπλα σε κάποιο σχολείο ή σε Νοσοκομείο δημιουργώντας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους και στη ασφάλεια ίσως μαθητών ή ασθενών.

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος Ξάνθης πρόσθεσε σχετικά με τις καταγγελίες και δημοσιεύματα που υπάρχουν για επιθέσεις σε πολίτες από αδέσποτα, ότι ατυχώς ο αριθμός των επιθέσεων που συμβαίνουν σε όλο το Νομό αποδίδονται αποκλειστικά στο Δήμο, ενώ ακόμη δυστυχώς οι μισές από αυτές προέρχονται από δεσποζόμενους σκύλους. «Ούτως ή άλλως η κατάσταση αυτή δε μας χαροποιεί» πρόσθεσε ο κ. Ραμαδάν.