ΕΙΔΗΣΕΙΣ
giorgos-katrougkalos

Κατρούγκαλος: Θέλουμε σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο

«Θέλουμε να στείλουμε ένα καθαρό μήνυμα στους «σημαιοφόρους» του νεοφιλελευθερισμού ότι στην επερχόμενη διαπραγμάτευση οι λύσεις που θα δοθούν, θα είναι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και θα αφορούν την επιστροφή των μεταρρυθμίσεων αυτών που ξαναγυρίζουν τη χώρα στην κοινωνική Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος προσερχόμενος στο διεθνές συνέδριο για τα εργασιακά, που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Πρακτικά, όπως είπε, αυτό σημαίνει επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Παράλληλα, με τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται σήμερα στη Συνάντηση Κορυφής στην Μπρατισλάβα», είπε, «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Ευρώπη θα παραμείνει κοινωνική, δεν θα γίνει, όπως θέλουν μερικοί, μία αγορά ελεύθερη που θα μοιάζει με τον καπιταλισμό του 19ου αιώνα».

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι το συνέδριο καθυστέρησε λόγω αντιδράσεων. «Και αυτές οι δυνάμεις είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής κοινωνίας», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ευρωπαϊκή κοινωνία δεν μπορεί άλλο να αντέξει αυτόν τον συνδυασμό σκληρής λιτότητας και φτωχοποίησης των τελευταίων δεκαετιών.

«Ο λόγος που διοργανώνουμε το συνέδριο είναι γιατί εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Γιατί, αν η Ευρώπη χάσει την ψυχή της, που είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, θα πάψει να είναι Ευρώπη και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαλυθεί», τόνισε.

Και συνέχισε: «Έχουμε καλέσει τις δυνάμεις του κόσμου της εργασίας, αυτούς που είναι με το 99% και όχι αυτούς που είναι με το 1% που ευνοείται από τον κυρίαρχο έως σήμερα νεοφιλελευθερισμό. Έχουμε καλέσει, επίσης, τον υπουργό της Πορτογαλίας και τον υπουργό της Αυστρίας σε μία συμβολική κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν διαχωρισμό Βορρά-Νότου. Είναι εδώ η ηγεσία των ευρωπαϊκών συνδικάτων».

Το πόρισμα της Επιτροπής βάση της συζήτησης

Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι είναι σημαντικό ακριβώς γιατί γίνεται στο ξεκίνημα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, ενώ επανέλαβε ότι βάση της συζήτησης θα αποτελέσει το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών.

«Το σημερινό συνέδριο είναι σημαντικό, γιατί πραγματοποιείται ακριβώς στο ξεκίνημα της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, σκοπός της οποίας είναι η επιστροφή της χώρας στην κοινωνική Ευρώπη, η επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων» τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Πρόσθεσε ότι «περιμένουμε το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», που, όπως εκτιμά, θα αποτελέσει χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση.

«Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι, γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση προώθησε προς κύρωση στη Βουλή, τον Ιανουάριο, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.