Κιμ Γιονγκ Ουν: Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τη ζωή του πιο αμφιλεγόμενου ηγέτη στον πλανήτη!

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συγκαταλέγεται μεταξύ των νεότερων του κόσμου. Ασκεί απολυταρχική εξουσία και έχει στη διάθεσή του μερικά από τα πιο ισχυρά όπλα του πλανήτη.

 

Η πρόσφατη επιτυχημένη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην εκστρατεία του Κιμ να αναγάγει τη χώρα του σε πυρηνική δύναμη, αξιόπιστη και τρομακτική.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αγνόησε εντελώς όλες τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, τις οικονομικές κυρώσεις και τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο επίθεσης εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Όταν ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2011 μετά τον θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ εκτιμάται ότι διένυε την τρίτη δεκαετία της ζωής του, καθώς δεν είναι γνωστή επισήμως η ημερομηνία γέννησής του.

gettyimages 2604211

Οι αναλυτές τον θεωρούσαν ευάλωτο, χωρίς εμπειρία και επιρρεπή στη χειραγώγηση από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού.

Γρήγορα όμως έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, καταστέλλοντας κάθε φωνή αντιπολίτευσης, ακόμη και στο πιο υψηλό επίπεδο, και υιοθετώντας επιθετική και προκλητική στάση απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Το 2013 ζήτησε την εκτέλεση του ισχυρού θείου του, του Γιανγκ Σονγκ Τάεκ, τον οποίο κατηγόρησε για προδοσία. Επίσης κατηγορείται ότι οργάνωσε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ναμ στη Μαλαισία τον Φεβρουάριο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να παίρνει παράλληλα αποστάσεις και από την Κίνα, τον ισχυρότερο σύμμαχο της Βόρειας Κορέας, αρνούμενος να σταματήσει την κούρσα εξοπλισμών, στην οποία αντιτίθεται το Πεκίνο. Επίσης δεν έχει συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

UY

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, οι παρατηρητές ανέμεναν ο Κιμ Γιονγκ Ουν να βασιστεί σε ισχυρούς συνεργάτες. Όμως αυτή η κατάσταση δεν διήρκησε, καθώς αποφάσισε να εξοντώσει όλους όσοι θα μπορούσαν να απειλήσουν την εξουσία του.

Μετά την εκτέλεση του θείου του και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υπήρξαν θύματα διώξεων. Το 2016 ο Κιμ Γιονγκ Ουν διορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, η οποία είναι πάνω από οποιαδήποτε άλλη εξουσία στη Βόρεια Κορέα, αναλαμβάνοντας τον πλήρη έλεγχο της χώρας.

Ο Κιμ είναι γιος της τρίτης συζύγου του πατέρα του, της Κο Γιονγκ Χι, μιας Κορεάτισσας χορεύτριας που γεννήθηκε στην Ιαπωνία, η οποία πέθανε το 2004 από καρκίνο στο στήθος.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε μέρος της σχολικής του εκπαίδευσης στην Ελβετία, όπου ζούσε η αδελφή της μητέρας του.

Φίλοι του και μέλη του προσωπικού του σχολείου, οι οποίοι σύμφωνα με τον Τύπο δεν γνώριζαν ότι είναι μέλος της οικογένειας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα, θυμούνται ένα δειλό αγόρι, στο οποίο άρεσε το σκι και οι ταινίες του Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ.

 97518617 kjuafp

Είναι επίσης μεγάλος οπαδός του μπάσκετ. Ο Ντένις Ρόντμαν πρώην παίκτης των Chicago Bulls έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Πιονγκγιάνγκ και είναι ένας από τους λίγους Δυτικούς που έχουν συναντηθεί πρόσφατα με τον Κιμ.

Ήδη από την ηλικία των 8 ετών γνώριζε ότι θα διαδεχθεί τον πατέρα του, αλλά άρχισε τις δημόσιες εμφανίσεις του μόλις το 2008 έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Ο παππούς του, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, εξακολουθεί να λατρεύεται στη Βόρεια Κορέα, ένα γεγονός το οποίο μοιάζει να εκμεταλλεύεται ο εγγονός του, ο οποίος μιμείται το ντύσιμό του, τους τρόπους του, την ομιλία του, ακόμη και τον γραφικό του χαρακτήρα.

Αντίθετα παίρνει αποστάσεις από την κληρονομιά του πατέρα του. Στη διάρκεια της διακυβέρνησής του Κιμ Γιονγκ Ιλ ένας μεγάλος λιμός προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, ίσως και εκατομμυρίων.

Αν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναλάβει την εξουσία στη Βόρεια Κορέα εδώ και έξι χρόνια, η διεθνής κοινότητα δεν γνωρίζει πολλά για αυτόν.

HGSD

Δεν έχει μεταβεί ποτέ στο εξωτερικό για επίσημη επίσκεψη.

Ο γάμος του αποκαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2012 με τη δημοσίευση φωτογραφιών μιας νεαρής γυναίκας, της Ρι Σολ-Γιου, η οποία τον συνόδευε σε επίσημες εκδηλώσεις. Ο Τύπος της Νότιας Κορέας μετέδωσε πρόσφατα ότι το ζευγάρι απέκτησε στις αρχές του χρόνου το τρίτο του παιδί.

Πηγή: Reuters