ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυπριακό: Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε το δείπνο Αναστασιάδη – Ακιντζί

Χωρίς συμφωνία για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα το δείπνο του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από τη συνάντηση τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «ανοιχτή και εποικοδομητική» τη συζήτηση, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες «αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τον δρόμο που απομένει». «Δεδομένου ότι οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ κ. ‘Εσπεν Μπαρθ Άιντα θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους προκειμένου να δημιουργηθεί το έδαφος για την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η ανακοίνωση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά το δείπνο ο Μουσταφά Ακιντζί ανάλωσε πολύ χρόνο εμμένοντας στην ακύρωση της απόφασης της Βουλής αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα ως προαπαιτούμενο για τον ορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Επίσης έκανε αναφορά στη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης φιλικών σχέσεων και ζήτησε τη χωρίς όρους και χωρίς καθυστέρηση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παρά τη μη ύπαρξη συμφωνίας, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, με τον Κύπριο πρόεδρο να επικεντρώνεται στην προοπτική που θα προκύψει από μια ενδεχόμενη λύση για την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κ. Άιντα, οι δύο ηγέτες αρχικά συζήτησαν για το ψήφισμα το οποίο παρέδωσε στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ – ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο – η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, στο οποίο οι δύο ηγέτες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για επανάληψη των συνομιλιών που θα οδηγήσουν στη λύση.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ήταν η πρώτη μετά από την αποχώρηση του κ. Ακιντζί από το τραπέζι των συνομιλιών και τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ