ΕΙΔΗΣΕΙΣ
aytokinitodromos

Μετά από 30 χρόνια ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη!

Σε περίπου 1 έτος εκτιμάται πως θα ο βασικός οδικός άξονας της χώρας Αθήνα-Θεσσαλονίκη (και όχι ο ΠΑΘΕ καθώς το «Π» είναι η Πάτρα). Αυτά τα 500 και κάτι χιλιόμετρα ξεκίνησαν να εκσυγχρονίζονται από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, εντάθηκαν τα έργα τις δεκαετίες του `90 και του 2000 και τώρα έρχεται η τμηματική και οριστική ολοκλήρωση των έργων.

Πριν από ένα έτος λειτούργησνα και τα τελευταία μεγάλα έργα του Μαλιακού Κόλπου, αφήνοντας ως τελευταίο υπόλοιπο τα εργα σε Τεμπη και Πλαταμώνα. Χρειάστηκαν 8 χρόνια, περίπου 200εκ.ευρώ, χρειάστηκε να αντικατασταθούν οι αρχικοί ανάδοχοι, να περιμένουμε για τη γραφειοκρατική ολοκλήρωση των έργων.

Πλέον ο οδηγός ξεκινά από την Αθήνα σε κλειστό αυτοκινητόδρομο και βγαίνει από αυτόν στην περιοχή του Ευαγγελισμού για 25 περίπου χιλιόμετρα.

Αυτά τα 25 χιλιόμετρα, χαλάνε λίγο την ¨γιορτή» καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλα δείχνουν πως η παράδοση αυτών των έργων θα κριθεί από τις συναντήσεις της κοινοπραξίας με το Υπουργείο Υποδομών και το περίφημο πριν επιτάχυνσης. Αν υπάρξει μία σαφής συμφωνία ίσως να δούμε το τελευταίο εργοτάξιο του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη να παραδίδεται στην κυκλοφορία στα τέλη του 2016. Σε άλλη περίπτωση τα έργα μπορεί να καθυστερήσουν και να φτάσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και… βλέπουμε.

Οι ετειρείες
Μετά την ολοκλήρωση των έργων του Πετάλου του Μαλιακού, αρχίζει και ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο για τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα τμήματα της οδικής αρτηρίας Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

4 συνολικά εταιρείες θα βρούμε αν ξεκινήσουμε από τη μία πόλη για να φτάσουμε στην άλλη. Ξεκινώντας από το νότιο τμήμα:

ΑΘΗΝΑ-ΣΚΑΡΦΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΝΕΑ ΟΔΟΣ
ΣΚΑΡΦΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΡΑΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ
ΡΑΧΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΚΛΕΙΔΙ ΗΜΑΘΙΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ

Τα διόδια

Κάθε τμήμα που ολοκληρώνεται φέρνει και νέα διόδα. Με αυτό που προστέθηκε στον Μαλιακό Κόλπο, το κόστος ενός ταξιδιού μετ`επιστροφής κοστίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 59 ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 2-3 ευρώ όταν λειτουργήσει και το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα και ολοκληρωθούν πλήρως όλα τα έργα.

Εδώ έχουμε το εξής παράδοξο. Αν κάποιος επιλέξει να κινηθεί με καύσιμο διαφορετικό της βενζίνης, τότε το κόστος των διοδίων είναι σχεδόν ανάλογο με εκείνο του καυσίμου! Σε κάποιες περιπτώσεις, για αυτούς που κινούνται π.χ με φυσικό αέριο (έστω και αν είναι πολλοί λίγοι προς το παρόν) το κόστος του καυσίμου θα είναι λιγότερο από εκείνο των διοδίων.

Πάντως η ανάγκη λειτουργίας των ηλεκτρονικών διοδίων προκύπτει ως μία νέα ανάγκη καθώς τα τόσα πολλά διόδια αποτελούν παράγοντα καθυστέρησης και ανάσχεσης των οχημάτων.

Η «μεταμόρφωση» των μεταφορών

Κλείνοντας τα έργα στον οδικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα αποκαλυφθεί και η στρατηγική αξία του δρόμου. Οι οδικές και εμπορευματικές μεταφορές θα ευνοηθούν κατά πολύ και σε συνθήκες υψηλής ασφάλειας θα μπορεί να μετακινείται εύκολα και γρήγορα.

Επίσης συμπληρώνεται το παζλ του δικτύου αυτοκινητόδρομων, της χώρας, υποδομές μεγάλης αξίας. Ένας οδηγός θα μπορεί π.χ από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να μπει στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας και μέσω αυτού του δικτύου να βγει στην Καλαμάτα χωρίς να έχει βγει καθόλου σε εθνικό δρόμο μειωμένων δυνατοτήτων.

Αυτό δυνητικά αναμένεται να φέρει ανάπτυξη σε πολλούς τομείς της Ελληνικής Οικονομίας όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η παροχή υπηρεσιών, ο τουρισμός, οι μεταφορές κ.α.

Πηγή: ypodomes.com