ΕΙΔΗΣΕΙΣ
eurokoinoboulio_b2

Με εντολή του υπ. Παιδείας αναβλήθηκε επίσκεψη μαθητών στο Ευρωκοινοβούλιο λόγω χορηγίας Χρυσής Αυγής

Με εντολή του υπουργείο Παιδείας, η εκδρομή του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβλήθηκε, λόγω της πρόσκλησης και της χρηματοδότησης που έγινε από τον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ε. Συναδινό.

Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία σημειώνει πως «με εντολή του ΓΓ του ΥΠΠΕΘ Ιωάννη Παντή, η εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης στο Ευρωκοινοβούλιο, κατόπιν πρόσκλησης και χρηματοδότησης από τον Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ε.Συναδινό, αναβάλλεται».

Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκφράζει «την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για την έγκριση της επίσκεψης από το Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, με τη χορηγία Ευρωβουλευτή που πρόσφατα απεβλήθη του Κοινοβουλίου, για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού, εξαιτίας της ακραίας αντιδημοκρατικής έκφρασης των Νεοναζιστικών του απόψεων.

Από την εξέταση των γεγονότων προέκυψε ότι υπήρχε ελλιπής ενημέρωση τόσο των μαθητών, γονέων και προϊσταμένων αρχών , όσο και του ΥΠΠΕΘ, που καθιστά αναγκαία τη περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλο το θεσμικό πλαίσιο, που αφορά στις επισκέψεις σχολείων στο Ευρωκοινοβούλιο, να απεμπλακεί από τα κόμματα. Το ΥΠΠΕΘ, σε συνεργασία με την ΕΕ, θα μεριμνήσει ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη των μαθητών σε μεταγενέστερο χρόνο και με θεσμικό τρόπο».

Η ματαίωση της εκδρομής είναι μια υπόθεση που δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σύμφωνα με το xanthipress.gr, η υπόθεση ξέσπασε όταν κάποιοι γονείς πληροφορήθηκαν από το πρόγραμμα της εκδρομής την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής και αντέδρασαν, καθώς δεν αναφερόταν κάτι τέτοιο στην έγγραφη συγκατάθεσή τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει κινητοποίηση. Παράλληλα, οι αποστολές που γίνονται στις Βρυξέλλες με προσκλήσεις των ευρωβουλευτών έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα και δεν προσφέρονται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.