ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα δίκτυα 438 χλμ. φυσικού αερίου από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Πρόσβαση στο φυσικό αέριο θα αποκτήσουν 24 επιπλέον περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, μέσα από το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων δικτύων που θα υλοποιήσει η Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) την περίοδο 2017-2021.

Μάλιστα, ειδικά σε ορισμένες από τις νέες περιοχές της συμπρωτεύουσας, οι εργασίες κατασκευής των δικτύων έχουν ήδη ξεκινήσει, με συνέπεια το καύσιμο να φτάσει στα πιο κεντρικά σημεία ακόμη και στην έναρξη της φετινής περιόδου θέρμανσης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει προγραμματίσει την κατασκευή νέων δικτύων συνολικού μήκους 438 χιλιομέτρων (427 χλμ. 4 bar και 11 χλμ. 19 bar).

Έτσι, όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, προβλέπεται η έλευση του φυσικού αερίου στον Λαγκαδά του Δήμου Λαγκαδά, στη Χαλάστρα του Δήμου Δέλτα, στο Τρίλοφο, στο Πλαγιάρι και τα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης, στο Φίλυρο, στην Εξοχή και τον Χορτιάτη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, στη Μηχανιώνα και την Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού, όπως και τα Κουφάλια και τη Νέα Μεσήμβρια του Δήμου Χαλκηδόνος»

Παράλληλα, στη Θεσσαλία το φυσικό αέριο θα «φτάσει» στην Ελασσόνα του Δήμου Ελασσόνος, στον Τύρναβο και τον Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου, στην Καλαμπάκα στον ομώνυμο Δήμο, στο Βελεστίνο στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στην Αγιά του Δήμου Αγιάς, στον Παλαμά στον ομώνυμο Δήμο, στους Σοφάδες στον Δήμο Σοφάδων, στο Μουζάκι στον ομώνυμο Δήμο, στην Καρδιτσομαγούλα στον Δήμο Καρδίτσας, στη Νέα Αγχίαλο στον Δήμο Αλμυρού και τη Φαλάνη στον Δήμο Λαρισαίων.

Στην ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, η τακτική που ακολουθείται είναι, σε αρχική φάση, να εγκαθίστανται δίκτυα στα πιο κεντρικά σημεία μίας νέας περιοχής και να ενεργοποιείται η τροφοδοσία τους. Στη συνέχεια, οι υποδομές επεκτείνονται σταδιακά και σε πιο περιφερειακά σημεία, αυξάνοντας έτσι προοδευτικά την κάλυψη.

Έτσι, και στις 12 περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι εργασίες στα κεντρικότερα σημεία τους είτε έχουν ήδη ξεκινήσει είτε θα αρχίσουν μέσα στο 2017. Επομένως, σε ορισμένες από αυτές, το φυσικό αέριο θα φτάσει στην έναρξη της φετινής περιόδου θέρμανσης, ώστε να μπορούν να συνδεθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήδη από τον φετινό χειμώνα. Στις υπόλοιπες νέες περιοχές της συμπρωτεύουσας, οι καταναλωτές που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία τους θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου μέσα στο επόμενο έτος.

Όσον αφορά τη Θεσσαλία, εντός του 2017 αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες σε κεντρικά σημεία στο Βελεστίνο, στον Τύρναβο, στην Καλαμπάκα και την Ελασσόνα, κάτι που σημαίνει πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο από το επόμενο έτος. Στις 8 υπόλοιπες, το καύσιμο αναμένεται να φτάσει στα κεντρικότερα σημεία τους μέσα στο 2019.

Ανεξάρτητα πάντως από το έτος έλευσης του καυσίμου σε καθεμία από τις παραπάνω περιοχές, το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας προβλέπει πως και στις 24, με χρονικό ορίζοντα το 2021, τα δίκτυα θα καλύπτουν πλέον τη μεγαλύτερη έκτασή τους.

Αυτόνομα δίκτυα

Σε ορισμένες από τις επεκτάσεις, η εταιρεία θα κατασκευάσει αυτόνομα δίκτυα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG). Έτσι, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Λαγκαδά και της Χαλάστρας, το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, και στελέχη της εταιρείας ενημέρωσαν χθες τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γεώργιο Αρβανιτίδη, για το σκέλος του προγράμματος ανάπτυξης που αφορά τη συμπρωτεύουσα. Ο βουλευτής επισήμανε πως η επέκταση του δικτύου δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν από τη χρήση φυσικού αερίου, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

Πηγή: naftemporiki