ΕΙΔΗΣΕΙΣ
m-bretania-dimopsifisma-brexit-simaies

Οικονομικές επιπτώσεις σε Βρετανία – Ευρωζώνη λόγω Brexit «βλέπει» η Ε.Ε.

Σημαντικές για την Ευρωζώνη και ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βάσει της πρώτης εκτίμησης της Επιτροπής, η ψήφος των Βρετανών υπέρ του Brexit ενδέχεται να φρενάρει τη μεγέθυνση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,25% έως 0,5% σε σχέση την αρχική πρόβλεψη της Επιτροπής για ανάπτυξη 1,8% το 2017, ενώ ο ρυθμός πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι χαμηλότερος κατά 0,25 % το 2017.

«Το δημοψήφισμα έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά αβέβαιη κατάσταση» αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσθέτοντας ότι η «αστάθεια» στις αγορές και η «αναμενόμενη παρατεταμένη περίοδος διαπραγματεύσεων για την έξοδο» μπορούν να βλάψουν την «ανάκαμψη» στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, η Επιτροπή εκτιμά πως οι επιπτώσεις στην οικονομία της θα είναι ακόμα πιο σημαντικές, καθώς η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,3% με 1,6% το 2016, ενώ το 2017, εάν επικρατήσει το πιο ζοφερό σενάριο, η οικονομία της χώρας θα υποστεί ύφεση 0,3%.

«Το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεάσει όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και την υπόλοιπη οικονομία της Ε.Ε., μέσω διαφόρων διαύλων μετάδοσης, κυρίως της αβεβαιότητας, των επενδύσεων, του εμπορίου και της μετανάστευσης», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Πηγή: ΑΜΠΕ