ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Έλληνες ξεπουλάνε το νοικοκυριό τους ακόμη και μέσω… facebook

Στο σφυρί βγάζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες το νοικοκυριό τους, πουλώντας προσωπικά τους αντικείμενα, προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα ευρώ για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Εν μέσω κρίσης, για να τα φέρουν βόλτα, καταφεύγουν σε διάφορες λύσεις, λειτουργώντας σε ένα πλαίσιο αυτοργάνωσης. Μία από αυτές, είναι γνωστή, διαδεδομένη και δοκιμασμένη στον χρόνο, ωστόσο πλέον έχει περάσει σε πιο σύγχρονη μορφή, με μοναδικό στόχο την αποτελεσματικότητα αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση. Ο λόγος για το… παζάρι, το οποίο δεν έχει πλέον την παραδοσιακή του μορφή, με την πραμάτεια απλωμένη στο δρόμο και τους ενδιαφερόμενους να κόβουν βόλτες μπροστά από πάγκους προκειμένου να βρουν τις κατάλληλες ευκαιρίες, αλλά έχει περάσει σε… διαδικτυακή εκδοχή. Οι σελίδες όπου απλοί πολίτες πουλάνε όσα δεν χρειάζονται είτε για να τα ξεφορτωθούν, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στο facebook και αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι κυριολεκτικά, μπορεί κάποιος να βρει τα πάντα σε αυτές.

Από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν χρειάζονται πια, μέχρι αυτοκίνητα, διαμερίσματα, ακόμη και εξοχικά, μπορεί κανείς να δει στις δημοφιλέστερες ομάδες αγγελιών στο facebook υπό τους τίτλους «ΠΟΥΛΑΩ – ΑΓΟΡΑΖΩ – ΧΑΡΙΖΩ – ΑΝΤΑΛΑΣΣΩ» και «ΠΟΥΛΗΣΤΕ – ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ».

Αξίζει να σημειώσουμε κάποια νούμερα, που είναι χαρακτηριστικά των αναγκών αλλά και του ενδιαφέροντος που υπάρχει γύρω από αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο συνδιαλλαγής. Είναι ενδεικτικό ότι αυτές οι κλειστές ομάδες έχουν πάνω από 100.000 μέλη, με τον αριθμό τους να αυξάνεται ραγδαία σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, τα αντικείμενα που είναι προς πώληση ή που ζητούνται για ανταλλαγή ή αγορά ξεπερνούν τα 27.000, με τις τιμές να ξεκινούν ακόμη και από 1 ευρώ.

Από κράνη των SS έως νυφικά και εσώρουχα

Η γκάμα των προϊόντων που πωλούνται είναι εξωπραγματική. Κάθε λογής αντικείμενο καθημερινής χρήσης και όχι μόνο, μπορεί να βρει κανείς στις αγγελίες των συγκεκριμένων σελίδων, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα τα οποία ξεχωρίζουν για αρκετούς και διαφορετικούς λόγους. Χαρακτηριστική είναι μία αγγελία σύμφωνα με την οποία ο χρήστης πουλά αντικείμενα ιστορικής αξίας από την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Όπως λέει ο ίδιος, πουλάει ασημένια νομίσματα, μετάλλια, εφημερίδες, γραμματόσημα, καρτ ποστάλ, κράνη, στρατιωτικά δελτάρια και διάφορα άλλα σε τιμές που κυμαίνονται από 1,20 έως και 450 ευρώ ανάλογα με το προϊόν.

Αρκετές είναι και οι αγγελίες που αφορούν σε μεταχειρισμένα νυφικά, καθώς προκαλεί εντύπωση πως οι γυναίκες που τα φόρεσαν και σηματοδοτούν για τις ίδιες ιδιαίτερα ευτυχισμένες στιγμές, μπαίνουν στη διαδικασία να τα αποχωριστούν και μάλιστα για όχι ιδιαίτερα μεγάλα ποσά. Το ίδιο ισχύει και για τα νυφικά παπούτσια.

Αρκετές είναι και οι αγγελίες που αφορούν σε γυναικεία εσώρουχα, τα οποία είναι είτε αφόρετα, είτε ελαφρώς χρησιμοποιημένα, με τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια γυναίκα αποφάσισε να βγάλει «στο σφυρί» μέχρι και το σουτιέν-μπούστο που φόρεσε την ημέρα του γάμου της!

Της Χρύσας Σκούρα από enikos.gr