ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου  Ελλάδος σε συνεργασία με την Opera da Camera Oscura και το Opera Studio Skull of Yorick Productions στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2018 στις 20:00 παρουσιάζει την  Όπερα  “ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ” (“Le nozze di Figaro”) Μουσική: W. A. Mozart Λιμπρέτο: Lorenzo Da Ponte

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα “Αιμίλιος Ριάδης” (Μ2)

Η παράσταση ανεβαίνει στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Χρήστος Κτιστάκης

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κασσάνδρα Δημοπούλου

ΣΚΗΝΙΚΑ: Γιώργος Λεπίδας

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Opera Classica Europa, Ελένη Ψύρρα

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Απόστολος Μαρινόπουλος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Φίλιππος Μοδινός

ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ/ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ/ ΠΙΑΝΟ: Κωσταντίνος Γκαρίπης

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΣ: Μαρία Ρουκά

ΒΟΗΘΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Αθανάσιος Μαργούτας, Κλειώ Καψάλη

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ/ ΟΔΗΓΟΣ ΣΚΗΝΗΣ: Αθανάσιος Μαργούτας

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ: Skull of Yorick Productions, Alte Fablon

ΣΟΛΙΣΤΕΣ:

ΚΟΝΤΕΣΣΑ ΑΛΜΑΒΙΒΑ: Elizabeth Stanworth

ΚΟΜΗΣ ΑΛΜΑΒΙΒΑ: Richard Rittelmann

ΦΙΓΚΑΡΟ: Giorgio Palcu

ΣΟΥΖΑΝΑ: Annina Giere, Amanda Key

ΚΕΡΟΥΜΠΙΝΟ: Jaime Hartzell

ΜΑΡΤΣΕΛΙΝΑ: Θάλεια Μαυρίδου, Ρούλα Κωσταβάρα

ΜΠΑΡΤΟΛΟ: Αλέξανδρος Γάβαρης

ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΝΑ: Μαρίζα Αναστασιάδη, Ιωάννα Τσιλιμίγκα

ΜΠΑΖΙΛΙΟ & ΔΟΝ ΚΟΥΡΤΣΙΟ: John Rownan

ΑΝΤΟΝΙΟ: Ανέστης Ιωαννίδης

ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ: Μαρία Ρουκά, Χριστίνα Χαρχαρίδου

ΧΟΡΩΔΙΑ: ΣΟΠΡΑΝΟ: Μαρία Ρουκά, Νάντια Σαλτογιάννη, Ελένη Συμεωνίδου, Ευαγγελία Σοφή, Αντωνία Δημητρούλια.

ΜΕΤΖΟ: Χριστίνα Χαρχαρίδου, Περιστέρα Ειρήνη Δουλγερίδου, Κωσταντίνα Μπετχαβά, Εύα Μουμουζιά.

ΤΕΝΟΡΟΙ: Αλέξανδρος Κέτσογλου, Μιχάλης Λουφάκης.

ΜΠΑΣΟΙ: Κώστας Μυλόπουλος, Μάριος Νόσιος.

ΤΟ ΕΡΓΟ: Η δημοφιλής και αγαπημένη στο κοινό κωμική όπερα του Μότσαρτ “Οι γάμοι του Φίγκαρο” ανεβαίνει για δύο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Εταιρία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος και την Opera da Camera Oscura σε συνεργασία με το Opera Studio της Skull of Yorick Productions και την υποστήριξη της Opera Classica Europa, με ένα διεθνές καστ δύο διανομών από νέους αλλά και καταξιωμένους λυρικούς τραγουδιστές.

Την Συμφωνική Ορχήστρα της Λάρισας διευθύνει ο μαέστρος Χρήστος Κτιστάκης, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει η Κασσάνδρα Δημοπούλου, με ένα κλασικό ανέβασμα που κινείται οπτικά όσο πιο κοντά γίνεται στην αισθητική της εποχής, κρατώντας όμως ζωντανούς και όσο το δυνατόν γίνεται πιο σύγχρονους τους κύριους χαρακτήρες. Η όπερα, που κατατάσσεται ανάμεσα στις δέκα πιο δημοφιλείς όπερες στο διεθνές λυρικό ρεπερτόριο, βασίζεται στο θεατρικό “Η τρελή μέρα ή Οι γάμοι του Φίγκαρο” και αποτελεί μέρος της τριλογίας του Γάλλου συγγραφέα Μπομαρσέ (στην οποία βασίστηκε και ο “Ο κουρέας της Σεβίλλης” του Giacomo Rossini).

Το έργο που έχει έντονη πολιτική διάσταση και συμπυκνώνει τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Διαφωτισμού γράφτηκε τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης, της οποίας θεωρήθηκε προάγγελος και γι’αυτό θεωρήθηκε ακατάλληλο από τον Αυτοκράτορα Ιωσήφ ΙΙ της Αυστρίας, ο οποίος αρχικά απαγόρεψε στον Μότσαρτ να συνθέσει όπερα με λιμπρέτο βασισμένο στο έργο αυτό. Τελικά όμως με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στο λιμπρέτο, δόθηκε η άδεια και το έργο ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 1786 στη Βιέννη.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Κόμης Αλμαβίβα προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τους γάμους του υπηρέτη του, Φίγακρο, με την όμορφη υπηρέτρια Σουζάνα, την οποία έχει βάλει στο μάτι για τον εαυτό του και προσπαθεί να επαναφέρει το παλαιότερο δικαίωμα του φεουδάρχη στην πρώτη νύχτα του γάμου (Droit du seigneur). Ο Φίγκαρο και η Σουζάνα όμως, είναι αποφασισμένοι να τον σταματήσουν και, με τη βοήθεια της Κόμισσας Αλμαβίβα, η οποία θέλει να κερδίσει ξανά την αγάπη του άνδρα της, του στήνουν μια παγίδα και τον ξεμπροστιάζουν μπροστά σε όλο το παλάτι.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 25, 20, 15 Ευρώ  https://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=3193

Η επόμενη παράσταση της Εταιρίας Λυρικού Θεάτρου Ελλάδος (Skull of Yorick Productions) είναι για άλλη μία παράσταση η Τόσκα του Πουτσίνι στο Μ1, στις 23 Μαρτίου, 2018.