ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι εργένηδες τώρα δικαιώνονται-Μελέτη καταρρίπτει την άποψη ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία

Διεθνής μελέτη αμβισφητεί τη μέχρι σήμερα διαδεδομένη αντίληψη ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία των ζευγαριών και συντελεί στη μακροζωία των συντρόφων. Η έρευνα με τίτλο «Η διφορούμενη σχέση μεταξύ γάμου και υγείας» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι έγγαμοι αναφέρουν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ζούσαν μόνοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Social Forces, ερευνητές από την Ολλανδία και την Ελβετια, με επικεφαλής τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Ματίς Καλμίν του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, ανέλυσαν δεδομένα από αντιπροσωπευτικό δείγμα άνω των 11.000 ενηλίκων για μια περίοδο 16 ετών.

Κάθε χρόνο οι συμμετέχοντες, παντρεμένοι και μη, απαντούσαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία τους, καθώς και για το βαθμό ικανοποίησης από τη ζωή τους. Η μελέτη δεν διαπίστωσε ότι ούτε ότι οι παντρεμένοι είχαν καλύτερη υγεία σε σχέση με τους άγαμους, ούτε ότι η υγεία τους γινόταν σταδιακά καλύτερη, όσα περισσότερα χρόνια διαρκούσε ο έγγαμος βίος.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που παντρεύτηκαν, ανέφεραν ελαφρώς χειρότερη υγεία σε σχέση με την περίοδο που ήταν μόνοι. Επίσης, όσο διαρκούσε ο γάμος η υγεία τους δεν βελτιωνόταν, αλλά μάλλον εμφάνιζε τάσεις επιδείνωσης. Πάντως, οι παντρεμένοι δεν φάνηκε να νοσούν λιγότερο συχνά ή λιγότερο σοβαρά μετά το γάμο.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι αμέσως μετά το γάμο οι συμμετέχοντες δήλωναν ελαφρώς πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους από ό,τι πριν. Όμως, σταδιακά αυτή η μεγαλύτερη ψυχική ικανοποίηση άρχισε να «εξατμίζεται», αν και με αργό ρυθμό.

Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι όσοι χώριζαν, αισθάνονται σημαντικά μικρότερη ικανοποίηση από ό,τι πριν το διαζύγιο. Οι αρνητικές επιπτώσεις του διαζυγίου στην ικανοποίηση από τη ζωή ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερες από τις θετικές επιπτώσεις που έχει ο γάμος στην ψυχολογία του ζευγαριού. Όμως, όσο περνούσε ο χρόνος μετά το διαζύγιο, οι πρώην παντρεμένοι έδειχναν συνήθως ικανοποιητική προσαρμογή στη νέα ζωή τους.

Σύμφωνα με τον Καλμίν, το βασικό συμπέρασμα είναι πως «ο γάμος συνδέεται μάλλον με μια πιο θετική αξιολόγηση της ζωής κάποιου, παρά με καλύτερη υγεία», σχολιάζει ο Ματίς Καλμίν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2012 στο επιστημονικό έντυπο Journal of Personality and Social Psychology, είχε δείξει ότι οι νιόπαντροι περνάνε μια περίοδο μεγαλύτερης χαράς και ευτυχίας. Όμως, συχνά αυτή η μεγαλύτερη ικανοποίηση σταδιακά εξαφανίζεται, ωσότου τελικά οι περισσότεροι παντρεμένοι νιώσουν λίγο-πολύ τόσο ικανοποιημένοι -ή τόσο ανικανοποίητοι- από τη ζωή τους, όσο ένιωθαν και όταν ήταν μόνοι.

Από την άλλη, πολλές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι παντρεμένοι υπερτερούν έναντι των εργένηδων τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία σε βάθος χρόνου. Η νέα έρευνα πάντως έρχεται να παρηγορήσει τους εργένηδες ότι όχι μόνο τα πράγματα δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο άσχημα γι’ αυτούς, αλλά μπορεί να είναι και καλύτερα.