ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και δεν το γνωρίζουν

Η ελλιπής ενημέρωση για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων έως την τελική διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι 2-4 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, ο ασθενής μπορεί να επισκέπτεται διάφορες ιατρικές ειδικότητες, ενώ η νόσος μπορεί να εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η υγεία του, να μειώνεται η λειτουργικότητά του και να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σωστή και έγκαιρη διάγνωση της νόσου αποτελεί το «όχημα» για την καλύτερη αντιμετώπισή της.

Δέκα χρόνια χρειάστηκαν για να λάβει την κατάλληλη βοήθεια μια 32χρονη γυναίκα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. «Ένιωθα πόνο στις παλάμες και τα πέλματα. Το πρωί ξυπνούσα με μουδιασμένα χέρια. Οι κινήσεις μου έγιναν πιο δύσκολες. Με τον καιρό τα συμπτώματα χειροτέρευαν…» δηλώνει. Σήμερα αναρωτιέται πως θα ήταν η ζωή της αν είχε πάει νωρίτερα στον ρευματολόγο, θυμώνει με τον εαυτό της που δεν έδωσε περισσότερη σημασία στα πρώτα συμπτώματα. «Τότε δεν ήξερα και τα αγνόησα» αναφέρει σε επιστολή της και ζητεί να μπούμε για λίγο στη θέση της και να γίνουμε η φωνή της, να προσπαθήσουμε να νιώσουμε τι σημαίνει να δυσκολεύεσαι να κάνεις ακόμη και τις πιο απλές κινήσεις, όπως να πιάσεις ένα μολύβι και να γράψεις.

«Πιάσε το μολύβι, βίωσε για λίγο αυτήν τη δυσκολία και ενημέρωσε τους φίλους σου για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορεί το μήνυμά σου να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου». Σε αυτά τα λόγια συνοψίζεται το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας ενημέρωσης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα «Πιάσε το Μολύβι», την οποία υλοποιεί η βιο-φαρμακευτική εταιρεία AbbVie και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την ασθένεια και να κινητοποιήσει όσους εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα προκειμένου να επισκεφθούν τον κατάλληλο γιατρό, που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο ρευματολόγος.