ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πονοκέφαλος – Ημικρανία: Τι σας κάνει η αλλαγή του καιρού – Τι λύσεις υπάρχουν

Τα συμπτώματα μιας ημικρανίας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί έχουν τάση προς εμετό με έντονους πονοκέφαλους και άλλοι είναι ευαίσθητοι στα έντονα φώτα.

Το πόσο διαρκεί μια ημικρανία ποικίλλει επίσης από άτομο σε άτομο. Οι “κρίσεις” ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από 4 έως και 72 ώρες.

Η ακριβής αιτία των ημικρανιών είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα της μη φυσιολογικής εγκεφαλικής δραστηριότητας που επηρεάζει προσωρινά τα νευρικά σήματα, την χημική ισορροπία και τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καιρός μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας.

Η δρ. Clare Morrison, μέλος του www.MedExpress.co.uk αναφέρει: “Μια ημικρανία περιγράφονται ως μέτριας έως σοβαρής έντασης πονοκέφαλος και είναι ένα αρκετά συχνές φαινόμενο στον γενικό πληθυσμό (…) Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως παράγοντες που προκαλούν ημικρανία και αυτά μπορεί να είναι συναισθηματικοί, φυσικοί, περιβαλλοντικοί ή ακόμα και φαρμακευτικοί παράοντες”.

Η δρ. Morrison υποστηρίζει, ότι οι συναισθηματικοί και φυσικοί παράγοντες ενεργοποίησης μια ημικρανίας είναι συνήθως οι πιο σημαντικοί για τους τακτικούς πάσχοντες από έντονους πονοκεφάλους. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν το αυξημένο στρες, την κακή ποιότητα του ύπνου και την εργασία/απασχόληση με κυλιόμενες βάρδιες.

Ωστόσο, εξήγησε: “Εκτός αυτού, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το περιβάλλον τους μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσες ημικρανίες αναπτύσσουν, ακόμα και τη σοβαρότητα της κάθε ημικρανίας (…) Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να περιλαμβάνουν τα έντονα φώτα, τις ηλεκτρονικές οθόνες που τρεμοπαίζουν, τις έντονες μυρωδιές και ακόμη και τις ακραίες αλλαγές στον καιρό.

Και ειδικά για τις αλλαγές στον καιρό, είπε: “Αυτά τα αίτια που σχετίζονται με τον καιρό περιλαμβάνουν την υπερβολική ζέστη ή κρύο, την μεγάλη ηλιοφάνεια, τονδυνατό άνεμο και τον ξηρό αέρα (…) Μερικοί θα διαπιστώσουν ότι οι αλλαγές του καιρού μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο”.

Και πρόσθεσε: “Ο πόνος από τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι απίστευτα ενοχλητικός, καθώς δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί κανείς να κάνει όταν ο καιρός αλλάζει. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν στη διαχείριση και ίσως ακόμη και στην μείωση της ημικρανίας εξαιτίας του καιρού”.

Η δρ Morrison πρότεινε να κρατήσετε ένα είδος “ημερολογίου πονοκεφάλου”, όπου θα καταγράφετε πότε έχετε ημικρανία, πόσο διαρκεί και τι πιστεύετε ότι την προκάλεσε κάθε φορά. Αυτό θα βοηθήσει τον γιατρό σας στον προσδιορισμό των παραγόντων που σας επηρεάζουν περισσότερο.

“Μόλις πάρετε μια ιδέα για το πώς ο καιρός προκαλεί την ημικρανία σας, μπορείτε να την αποφύγετε με το να παραμείνετε στο σπίτι κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα έντονης αλλαγής της θερμοκρασίας, ή με τη λήψη του φαρμάκου στο πρώτο σημάδι των συμπτωμάτων ημικρανίας”, είπε η ίδια.

http://www.express.co.uk

και http://www.iatropedia.gr