Προετοιμασίες για έκτακτη ανάγκη στο προσφυγικό ζητάει ο Δ. Αβραμόπουλος

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις κατά μήκος της βαλκανικής διαδρομής και για την ανθρωπιστική κρίση που θα μπορούσε να εκδηλωθεί σε ορισμένες χώρες, κατονομάζοντας την Ελλάδα, εξέφρασαν σε κοινή δήλωσή τους ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος και ο υπουργός Μετανάστευσης της προεδρεύουσας Ολλανδίας.

Με την ίδια δήλωση καλούν «όλες τις χώρες και τους φορείς κατά μήκος της διαδρομής, να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικότητας υποδοχής».

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «συντονίζει τις προσπάθειες σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για την παροχή στήριξης σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο εκτός όσο και εντός της ΕΕ, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση του συντονισμού της διαχείρισης των συνόρων».

Οι δύο αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι «η Ολλανδική Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλους τους  παράγοντες και τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων και παρακολουθούν  τις εξελίξεις στην περιοχή και επιτόπου στα σημεία διέλευσης των συνόρων», υπενθυμίζοντας ότι «όλες οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν ευθύνη και υποχρέωση να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να θέσουν τέλος στην προσέγγιση «σας αφήνουμε να περάσετε».

Τέλος υπενθυμίζουν ακόμη μια φορά την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα αλληλεγγύης και ευθύνης, και υπόσχονται ότι η Επιτροπή και η Προεδρία εργάζονται σκληρά στον τομέα αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ