ΕΙΔΗΣΕΙΣ
farmakeio5.medium

ΠΦΣ: Να μην επιβαρύνει τους ασφαλισμένους η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων

Θετική χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την απόφαση του υπουργείου Υγείας για την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, αλλά τονίζει ότι δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των υπολοίπων ασφαλισμένων. Υπογραμμίζει δε ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους φαρμακοποιούς.

Όπως επισημαίνει ο ΠΦΣ «στην πολύ δύσκολη περίοδο για τους έλληνες πολίτες, δεν μπορεί κανείς να μην αποδεχθεί την ορθότητα της πρόσφατης εγκύκλιου για την κάλυψη των ανασφάλιστων μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων. Όμως, για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Υγείας επέλεξε τον δρόμο της ανακοίνωσης προς τα ΜΜΕ χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση ή συντονισμός με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο».

Ο ΠΦΣ ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του με τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σημειώνει ότι το μέτρο αυτό δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των υπολοίπων ασφαλισμένων, αφού όπως υποστηρίζει η αύξηση της δαπάνης που θα επέλθει με δεδομένο το ανελαστικό ανώτατο όριο της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης θα οδηγήσει σε περικοπές φαρμάκων.

«Οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να σηκώσουν και το βάρος από την μη κοστολογημένη και μη ελεγχόμενη δαπάνη που ενδεχομένως να προκύψει» εξηγεί ο ΠΦΣ και ζητά από την Πολιτεία να τους στηρίζει και να μην υποσκάπτει την βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου.