ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο πλευρό της Καταλονίας η Φλάνδρα – «Πάει πολύ να φυλακίζονται δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες»

 Στο… πλευρό της Καταλονίας τάσσεται η Φλάνδρα, με δηλώσεις από τα πλέον επίσημα χείλη. Ο πρωθυπουργός του Βελγικού κρατιδίου κατήγγειλε την Ισπανική κυβέρνηση για τις διώξεις στον Κάρλες Πουτζδεμον.

Η Φλάνδρα είναι και αυτή μια περιφέρεια που έχει εμφανίσει επανειλημμένως τάσεις αυτονομίας, και η στήριξή της στην Καταλονία θεωρείται… φυσικό επόμενο.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος παύθηκε από τη Μαδρίτη ως ηγέτης της Καταλονίας μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, ταξίδεψε στο Βέλγιο και δεν εμφανίσθηκε χθες ενώπιον ισπανικού δικαστηρίου για να λογοδοτήσει κατηγορούμενος για στάση. Όμως εννέα πρώην υπουργοί του προφυλακίσθηκαν στη Μαδρίτη εν αναμονή ενδεχόμενης δίκης.

«Πάει πολύ να φυλακίζονται δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες»

«Το να κλείνονται στη φυλακή δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες πάει πολύ», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Φλάνδρας Γκέερτ Μπουρζουά.

«Είμαι σαστισμένος που κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβαίνει στη σημερινή Ευρώπη».

Η Φλάνδρα, στην οποία ζουν περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Βελγίου, είχε επίσης γνωρίσει αυτονομιστικές εκστρατείες κατά τις περασμένες δεκαετίες, όμως μια σειρά συνταγματικών αναθεωρήσεων έδωσε ευρεία αυτονομία στις περιφέρειες και κατεύνασε τις εντάσεις.

Ο Μπουρζουά, ο οποίος ανήκει στο φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA που συμμετέχει επίσης στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, κάλεσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μεσολαβήσουν, μια πρόταση που η ΕΕ έχει ήδη απορρίψει.

«Καλώ και πάλι επειγόντως όλες τις ευρωπαϊκές οντότητες να αναλάβουν τελικά δράση και να αναζητήσουν δημοκρατικές λύσεις τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα ότι σέβεται πλήρως την εσωτερική πολιτική και δικαστική τάξη της Ισπανίας.

 πηγή : http://www.newsit.gr