ΕΙΔΗΣΕΙΣ
katrougalos_1

Συμφωνία πέντε σημείων για κοινό μέτωπο στα εργασιακά

Σε κοινό κείμενο πέντε βασικών θέσεων για τα εργασιακά εν όψει της φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ – ΣΕΒ – ΕΣΕΕ – ΣΕΤΕ – ΓΣΕΒΕΕ), παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής θέματα: α) την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών, β) οι εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να αυξηθούν περαιτέρω τα όρια των ομαδικών απολύσεων, γ) δεν χρειάζεται να επανέλθει το δικαίωμα της ανταπεργίας στους εργοδότες που ίσχυε έως το 1981, δ) συμφώνησαν στην υποχρεωτικότητα των κλαδικών συμβάσεων και ε) συμφώνησαν στην αναθεώρηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.

Μετά το τέλος της συνάντησης και της υπογραφής της κοινής συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με τους πιστωτές δεν θα είναι εύκολη» και εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα πολιτικά κόμματα θα στηρίξουν την προσπάθεια για τη δημιουργία εθνικού μετώπου στο εργασιακό.

«Σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι της χώρας μας πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της εθνικής μας θέσης στην επικείμενη διαπραγμάτευση. Συμφώνησαν ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ως βέλτιστες πρακτικές μόνο αυτές που συνάδουν με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, ζήτησαν να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος, να μην αποφασίζει το κράτος για τον ελάχιστο κατώτατο μισθό, αλλά να αποφασίζεται με κοινή διαπραγμάτευση μεταξύ τους και να  έχει γενική ισχύ», ανέφερε.

Ο κ. Κατρούγκαλος γνωστοποίησε ακόμη ότι οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν να υπάρχει η δυνατότητα οι κλαδικές συμβάσεις να κηρύσσονται υποχρεωτικές και ότι θεώρησαν πως δεν υφίσταται ζήτημα να τροποποιηθεί η νομοθεσία για την ανταπεργία ή για τις ομαδικές απολύσεις.

«Τώρα λοιπόν», πρόσθεσε, «έχει έλθει η στιγμή να γίνει φανερό σε όλους, ειδικά στους ακραίους παίκτες ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας των τελευταίων ετών. Και όσοι ονειρεύονταν και παραπάνω, ότι δηλαδή θα έφερναν στην Ελλάδα τον εργατικό κώδικα του Πινοσέτ, πρέπει ήδη να έχουν αντιληφθεί ότι έχουν απομονωθεί στην Ελλάδα και έχουν χάσει. Τώρα το στοίχημα είναι για την ανάπτυξη, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι στη συνάντηση οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε ένα ελάχιστο σημείο συμφωνίας και ζήτησε «οι εργοδότες να μην υπαναχωρήσουν, να μην υπάρξουν δεύτερες σκέψεις».

Ακόμη κάλεσε την κυβέρνηση «να προωθήσει αυτή τη συμφωνία και να είναι πραγματικό ανάχωμα και όχι μια νοητή κόκκινη γραμμή».

 

Πηγή: naftemporiki.gr (του Στέλιου Παπαπέτρου)