ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκία: Ανάγκασε σε παραίτηση τον δήμαρχο της Άγκυρας ο Ερντογάν!

Ο δήμαρχος της Άγκυρας παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από 23 χρόνια στον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας της Τουρκίας, λέγοντας ότι το έκανε έπειτα από «εντολή» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει να ανανεώσει τα πρόσωπα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος με το βλέμμα στις εκλογές του 2019.

«Αποχωρώ από την θέση του δημάρχου έπειτα από εντολή του ηγέτη μας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» επισήμανε ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, 68 ετών, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που αναμετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει την περασμένη Δευτέρα την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

«Συμμορφώθηκα με την εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όχι επειδή δεν πιστεύω ότι θα είχα επιτυχία ούτε διότι πιστεύω ότι έχω κουραστεί (…) μονάχα επειδή πιστεύω ότι ο (Ερντογάν) μπορεί να καταστήσει την χώρα μας ηγέτιδα» δύναμη, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γκιοκτσέκ, ο οποίος εξελέγη με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επέμεινε στο γεγονός ότι έδρασε με γνώμονα το συμφέρον της Τουρκίας. Ο διάδοχός του δεν έχει προς το παρόν ανακοινωθεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να ανανεώσει τα πρόσωπα στους κόλπους του AKP πριν από το 2019, μια αποφασιστικής σημασίας χρονιά για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού της χώρας, καθώς έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο, κατόπιν βουλευτικές εκλογές και προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ είναι ευρέως γνωστός για τις υπερβολικές δηλώσεις του στο Twitter, όπου τον ακολουθούν 4 εκατομμύρια χρήστες.

Για παράδειγμα είχε υποστηρίζει ότι ξένες δυνάμεις έχουν ενδεχομένως αποκτήσει πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες προκειμένου να προκαλέσουν εσκεμμένα σεισμικές δονήσεις με στόχο να πλήξουν την τουρκική οικονομία.