ΕΙΔΗΣΕΙΣ
tramp

Τραμπ: Να πληρώσει το Μεξικό για το τείχος στα σύνορα

O υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να υποχρεώσει το Μεξικό να καλύψει το κόστος της οικοδόμησης του τείχους, που πρότεινε o ίδιος να ανεγερθεί, κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ, εμποδίζοντας την αποστολή εμβασμάτων από μετανάστες στις ΗΠΑ, μια ενέργεια που θα κατάφερνε ενδεχομένως καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία του Μεξικού.

Σε δισέλιδο υπόμνημα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ο μεγιστάνας εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ το Νοέμβριο, θα χρησιμοποιήσει έναν αντιτρομοκρατικό νόμο των ΗΠΑ προκειμένου να εμποδίσει τη μεταφορά χρημάτων στο Μεξικό εκτός εάν η μεξικανική κυβέρνησή καταβάλλει εφάπαξ ένα ποσό ύψους 5 έως 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το κόστος για την κατασκευή του τείχους.

«Πρόκειται για μια εύκολη απόφαση για το Μεξικό» επισημαίνει η ομάδα του στο υπόμνημα.

Να σημειωθεί πως η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ περί οικοδόμησης ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειράς τοποθετήσεων εναντίον των παράτυπων μεταναστών.

Το Μεξικό απέρριψε το ενδεχόμενο να καταβάλει οποιοδήποτε κόστος για το τείχος. Δεν είναι σαφές πόσο θα κόστιζε η ανέγερσή του.

Στο ίδιο υπόμνημα, η ομάδα του δισεκατομμυριούχου επαναλαμβάνει την θέση ότι πρέπει να γίνει αυστηρότερο το καθεστώς όσον αφορά τις θεωρήσεις εισόδου (βίζες), δηλαδή είτε να καταργηθούν, είτε να επιβάλλονται υψηλότερες χρεώσεις στους Μεξικανούς που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

«Το κόστος της ανέγερσης ενός τείχους στα σύνορα δε συγκρίνεται με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δαπανάμε κάθε χρόνο παρέχοντας υπηρεσίες κι επιδόματα στους παράτυπους μετανάστες» τονίζεται στο υπόμνημα, το οποίο αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Washington Post.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ