ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Hemp-Fiber-Graphene-1-e1369010331910

Υπέρ της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και οι Οικολόγοι Πράσινοι

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο είχε την Πέμπτη αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, προκειμένου να συζητηθεί η άμεση έκδοση της  Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά την καλλιέργεια της κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης.

Το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων έχει στηρίξει ενεργά την επανακαλλιέργεια της κλωστικής – βιομηχανικής κάνναβης στη χώρα μας. Η άμεση υπογραφή και έκδοση της σχετικής ΚΥΑ είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για το κόμμα, μιας και η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης «θα δώσει νέες εναλλακτικές στον πρωτογενή τομέα δημιουργώντας  νέες θέσεις εργασίας και αντικαθιστώντας υδροβόρες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και ο καπνός, αλλά και σε βάθος χρόνου θα διασυνδεθεί με επενδύσεις στην βιομηχανική παραγωγή».

Στη συνάντηση με τον υπουργό τέθηκαν διάφορα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι μεταβατικές διατάξεις που θα συνοδεύουν την ΚΥΑ αλλά και οι νομικές κυρώσεις που σχετίζονται με πιθανές αποκλίσεις από τα αναφερόμενα στον Ν4139/13 στην πράξη. Τέλος συζητήθηκαν και παρεμφερή ζητήματα, όπως νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τη φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και γενικότερα η νομοθεσία εξαρτησιογόνων ουσιών και πιθανές βελτιώσεις αυτής.

Το Υπουργείο διαβεβαίωσε την αντιπροσωπεία της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων πως η ΚΥΑ θα τεθεί σε διαβούλευση άμεσα εντός των προσεχών ημερών σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από το 2010 έως το 2013, οι 4 συνολικά ερωτήσεις των Ελλήνων Οικολόγων Πράσινων ευρωβουλευτών προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές συνέδραμαν καταλυτικά προς  τον νομικό διαχωρισμό της κλωστικής κάνναβης με τον νόμο 4139/2013.

Στη συνάντηση της Πέμπτης επισημάνθηκε από τους Οικολόγους Πράσινους η διάθεσή τους να συνδράμουν στο έργο του Υπουργείου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο να υπάρξει ρύθμιση με στόχο τη μεγαλύτερη ταχύτητα στην έκδοση των δικαστικών αποφάσεων, ώστε θετικές για το περιβάλλον αποφάσεις να μην καθίστανται ανεφάρμοστες λόγω τετελεσμένων γεγονότων.