ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπό το μηδέν η Ελλάδα και στην μεταποίηση!

«Οι υφεσιακές επιδόσεις της Ελλάδας αποτυπώνονται και στον δείκτη της μεταποίησης, που κατατάσσει την Ελλάδα υπό το μηδέν, και επιβεβαιώνει ότι με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο τιμόνι, η μόνη μεταποίηση που ανθεί, είναι αυτή …της κοινωνίας προς το φτωχότερον!»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ.  Σταύρος Καλαφάτης, την περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας που πιστοποιεί ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (Purchasing Managers Index) της Markit, ένας σύνθετος δείκτης που μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας. Ο ελληνικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας εξαιρετικά χαμηλή τιμή και κλείνοντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, την ίδια στιγμή που σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης σημειώνουν υψηλή και θεαματική ενίοτε ενίσχυση της μεταποιητικής τους δραστηριότητας.

«Η παραγωγική και εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα υπονομεύεται διαρκώς από μια κυβέρνηση, που αντί να προσπαθεί να εμφανίζει μια εικονική πραγματικότητα ανάπτυξης στους Έλληνες, θα έπρεπε να λαμβάνει μέτρα θεραπείας της πραγματικής εικόνας, της ύφεσης», κατέληξε ο Σταύρος Καλαφάτης, που κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή, με αποδέκτη τον υπουργό Οικονομίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

 

ΠΡΟΣ

ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

4127/13.3.2017

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: «Επιδεινώνεται συνεχώς η κατάσταση του ελληνικού μεταποιητικού τομέα»

Περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας πιστοποιεί ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers Index) ένας σύνθετος δείκτης που μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας εξαιρετικά χαμηλή τιμή και κλείνοντας κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων, την ίδια στιγμή που σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης σημειώνουν υψηλή και θεαματική ενίοτε ενίσχυση της μεταποιητικής τους δραστηριότητας.

Η επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών και η ύφεση του μεταποιητικού κλάδου στην Ελλάδα, όπως αποτυπώνεται τους τελευταίους μήνες με ελάχιστες διορθώσεις πάντα κάτω από το όριο των 50,0 μονάδων, οφείλεται αφενός στη μείωση των εισερχόμενων νέων παραγγελιών και αφετέρου στη χρηματοοικονομική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα.

Αστάθεια που η κυβέρνηση καταβάλλει «φιλότιμες» προσπάθειες να προσλάβει χαρακτήρα μόνιμο και πιο επώδυνο με τα μέτρα υπονόμευσης εν γένει της παραγωγικής δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η μείωση της ζήτησης για τα ελληνικά αγαθά, τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις διεθνείς αγορές είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

Τα επίπεδα παραγωγής υποχωρούν κάτι που συνεπάγεται αυτόματα επιπλέον απώλειες θέσεων εργασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ενίσχυσης και στήριξης των ελλήνων παραγωγών και επιχειρηματιών του μεταποιητικού τομέα;

2.Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάσχεσης της παρατηρούμενης συρρίκνωσης του ελληνικού μεταποιητικού κλάδου που αποτυπώνουν οι δείκτες και οι έρευνες;

Αθήνα 13 Μαρτίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Σταύρος Καλαφάτης