ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φαραωνικό εμπορικό κέντρο ετοιμάζει το Παρίσι -3,1 δις κόστος, απίστευτη χλιδή!

«Αχρηστο» και «επικίνδυνο» για κάποιους, «οικονομική ευκαιρία» για άλλους, το τεράστιο εμπορικό συγκρότημα που θα αναγερθεί το 2024 στην περιοχή Γκονές του Παρισιού προκαλεί έντονη διαμάχη.

1. Κόστος 3,1 δις ευρώ

Οι αριθμοί ζαλίζουν. Το εν λόγω εμπορικό κέντρο θα χρηματοδοτηθεί από τον Ομιλο Auchan και τον κινέζο Wanda και θα περιλαμβάνει 230.000 m² εμπορικό χώρο, 20.000 m² πολιτιστικές δραστηριότητες και 150.000 m² διασκέδαση.

Αναμένεται να κατασκευαστεί πάρκο διασκέδασης, υδατοπάρκο και στεγασμένες πίστες για σκι. Οταν ολοκληρωθεί, το νέο εμπορικό κέντρο θα μπορεί να φιλοξενήσει 500 εμπορικά καταστήματα, ένα ξενοδοχείο 2.700 δωματίων και 7 στρέμματα αφιερωμένα σε αγροτικές καλλιέργειες.
Χάρη στην θέση του στα περίχωρα του Παρισιού, ανάμεσα στα αεροδρόμια του Μπουρζέ και του Ρουασί αλλά και στην εξυπηρέτηση από γραμμή τρένου, το ονομαζόμενο EuropaCity αναμένεται να γίνει ο πρώτος προορισμός διασκέδασης στην Ευρώπη, με 31 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, δηλαδή δύο φορές περισσότερους από την Ντίσνεϊλαντ του Παρισιού, η οποία συγκέντρωσε 16 εκατομμύρια επισκέπτες το 2012.

2. Πάνω από 11.000 θέσεις εργασίας
Το φιλόδοξο και κατά πολλούς «φαραωνικό» σχέδιο παρουσίασε η κατασκευαστική Immochan ως τον επόμενο οικονομικό πόλο της περιφέρειας του Παρισιού. Υπέρ του σχεδίου τάσσονται η περιφερειάρχης του Παρισιού και περιχώρων καθώς και πολλοί τοπικοί βουλευτές.
Το EuropaCity εκπροσωπεί την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη Γαλλία από το 1992 -μετά την εγκατάσταση της Eurodisney- και υπόσχεται 12.000 νέες θέσεις εργασίας.
Υπέρ του σχεδίου τάσσεται και η περιφέρεια Βαλ ντ’Ουάζ, όπου θα χτιστεί το γιγάντιο εμπορικό κέντρο, και η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ανεργία. Στις διπλανές πόλεις, πράγματι, η ανεργία ξεπερνάει το 15%.

3. Τα οφέλη από την επένδυση
Ορισμένοι ντόπιοι κυρίως αντιτίθενται στο σχέδιο με το επιχείρημα ότι η εγκατάσταση δεν θα έχει οικονομικά οφέλη για την περιοχή. Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι οι ντόπιοι κάτοικοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για τέτοιου τύπου θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της περιοχής Βαλ ντ’Ουάζ οι θέσεις εργασίας θα δοθούν κυρίως σε κατοίκους του Παρισού και δεν θα επωφεληθούν οι ντόπιοι, παρά τις διαβεβαιώσεις του ιδιώτη επενδυτή Auchan ότι θα επιμορφώσει τους κατοίκους για τα νέα επαγγέλματα.
Επιπλέον, αντιδρούν έμποροι της περιοχής με το επιχείρημα ότι τα εμπορικά τους καταστήματα θα κλείσουν μόλις ανοίξει το φαραωνικό έργο.

4. Κίνδυνοι για το περιβάλλον

Πολλοί αντιδρούν για τις περιβαλλοντικές επιδράσεις που θα έχει το τεράστιο εμπορικό κέντρο στο περιβάλλον. Το συγκρότημα θα καταλάβει 300 περίπου στρέμματα στην περιοχή Γκονές, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος των γαιών. Οικολογικές οργανώσεις έχουν ήδη ξεσηκωθεί και μιλούν για ερημοποίηση της γης, ενώ αυτό το σημείο θεωρείται από τα πιο εύφορα της Γαλλίας. Ωστόσο το εμπορικό κέντρο θα είναι οικολογικό, θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ θα εγκαταστήσει και μια «αστική φάρμα» 7 στρεμμάτων στις στέγες.

5. Αποφασισμένος ο επενδυτής
Το μεγαλειώδες σχέδιο συναντά προβλήματα ακόμη και από το γαλλικό κράτος, αφού ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου περιβάλλοντος έκανε αρνητική έκθεση. Ωστόσο ο επενδυτής της Europacity δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει το φαραωνικό εμπορικό κέντρο.