ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χιλιάδες εξώδικα σε τράπεζες και εφορίες από χρεωμένους πολίτες μέσω της οργάνωσης Σώρρα

Άγνωστος είναι μέχρι στιγμής, ο ακριβής αριθμός των πολιτών που είτε έχουν κόκκινα δάνεια, είτε χρωστάνε στην εφορία και έχουν στείλει εξώδικα σε τράπεζες και Δ.Ο.Υ, μέσω του «οργανισμού» του Αρτέμη Σώρρα, διεκδικώντας να μην πληρώσουν τις οφειλές τους.

Μια διαδικασία που γίνεται εδώ και αρκετό καιρό και σύμφωνα με νομικούς αλλά και ενώσεις καταναλωτών, κρύβει πολλούς κινδύνους για τους ίδιους τους δανειολήπτες, ενώ είναι βέβαιο σύμφωνα με τους ίδιους, πως δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα, πέρα βεβαίως από την περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των πολιτών.

«Πάρτε τα χρήματα που χρωστάμε από τα 600 δις του Σώρρα»

Ο αποκαλούμενος ως οργανισμός Σώρρα, είναι στην ουσία ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο δίκτυο γραφείων σε όλη την Ελλάδα, της οργάνωσης «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ‐ Ε.ΣΥ», μέσω της οποίας (και φυσικά μέσω πολλών ιστοσελίδων)  καλούνται όσοι θέλουν να απαλλαγούν από τα χρέη τους, να υπογράψουν μια εντολή-εξουσιοδότηση κοινοποιούμενη στον Σώρρα, προκειμένου στη συνέχεια να σταλεί εξώδικο προς την τράπεζα ή τη Δ.Ο.Υ για την «διαγραφή» του χρέους.

Τα εξώδικα αναφέρουν μεταξύ άλλων για τις τράπεζες, ότι επειδή έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με χρήματα του έλληνα πολίτη,  ο δανειολήπτης δεν οφείλει το δάνειο του και πως η τράπεζα μπορεί να πάρει τα χρήματα της, από το… ταμείο κληρονομικών κεφαλαίων όπου υπάρχει ο εθνικός μας πλούτος, ή το Παγκόσμιο Καταπίστευμα και την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου η Ελλάδα είχε συνεισφέρει το 1945 χρήματα σε ειδικό λογαριασμό κτλ. Επίσης, καλείται η τράπεζα να πάρει τα χρωστούμενα των δανειοληπτών, από τα 600 δις ευρώ που έχει προσφέρει ως δωρεά στη χώρα μας ο Α.Σώρρας ήδη από το 2012..

Χορός δις ευρώ δηλαδή, ή και τρις ακόμα, που ο κάθε έλληνας μπορεί να χρησιμοποιήσει με μια εξουσιοδότηση ή ένα εξώδικο, για να διαγράψει τις οφειλές του!!!

«Αστεία ιστορία με προφανείς πολιτικές προεκτάσεις»

Για τον κίνδυνο να χάσουν τα υπαρκτά δικονομικά τους δικαιώματα όσοι δανειολήπτες στηρίζονται σε τέτοιου είδους ενέργειες, πιστεύοντας ότι έχουν κατοχυρώσει κάτι με την αποστολή τέτοιων εξωδίκων, κάνει λόγο με δήλωση της στο Press724, η δικηγόρος Κοζάνης Ντόρα Τσικαρδάνη.

Η ίδια, αναφέρει ότι πρόκειται για νομικοφανείς σοφιστείες, οι οποίες ουδεμία επιρροή ασκούν στην ύπαρξη ή όχι της ιδιωτικής οφειλής των ενδιαφερομένων. «Η σύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με τις ιδιωτικές οφειλές έχει κριθεί από τα δικαστήρια και έχει απορριφθεί. Πολύ απλά, δεν υπάρχει καμία σχέση» λέει η κα Τσικαρδάνη, τονίζοντας πως σε σχέση με το φερόμενο ως παγκόσμιο καταπίστευμα και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, «ουδεμία σχέση έχουν με τα φερόμενα στις θεωρίες Σώρρα. Πρόκειται για την διεθνή Τράπεζα που λειτουργεί υποβοηθώντας τις Κεντρικές Τράπεζες. Και βέβαια, ουδείς ιδιώτης μπορεί να υπεισέλθει και να ασκήσει δικαιώματα που αρμόζουν σε κρατικές υποστάσεις, διεκδικώντας χρήματα δηλαδή και συμψηφίζοντάς τα με προσωπικές του οφειλές» υποστηρίζει η δικηγόρος, κάνοντας λόγο για «αστεία ιστορία, με προφανείς πολιτικές στοχεύσεις».

«Δημιουργούν κινδύνους…Αν έχουν να αποδείξουν κάτι, ας πάνε στη δικαιοσύνη»

Για κινδύνους που δημιουργούν τέτοιες δηλώσεις, κάνει λόγο από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Περβανάς, πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος. Τονίζει πως αν η οργάνωση Σώρρα έχει τόσο ακράδαντα στοιχεία οφείλει να πάει στα δικαστήρια. «Γιατί δεν πάει κατευθείαν στα δικαστήρια; Για ποιον λόγο; Το να πεις έναν άνθρωπο “μη πληρώνεις γιατί μεταξύ άλλων αυτά τα λεφτά τα έχεις πληρώσει με την ανακεφαλαιοποίηση”, χωρίς να βάζει την υπογραφή του από κάτω, ότι θα ευθύνεται ο ίδιος για κάθε ενδεχόμενο και για κάθε ζημιά που θα πάθει ο δανειολήπτης, δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι το σοβαρό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ.Περβανάς δηλώνει πως σίγουρα οι τράπεζες δεν τηρούν τον κώδικα δεοντολογίας τους και αυτό όπως λέει είναι κάτι που το έχει καταγράψει, το έχει δημοσιεύσει ο σύλλογος του, στέλνοντας και επιστολές διαμαρτυρίας στον υπουργό δικαιοσύνης εδώ και 2,5 μήνες για το θέμα, χωρίς να έχει πάρει απάντηση, όμως από εκεί και πέρα, τη στιγμή που υπάρχουν νόμοι και σύνταγμα, όποιος έχει να αποδείξει κάτι, οφείλει να μαζέψει τα στοιχεία τους και να πάει στη δικαιοσύνη.

“Δηλαδή ο οποιοσδήποτε θα βγει σε ένα μπαλκόνι και θα αρχίζει να φωνάζει, μη πληρώνετε μη κάνετε το ένα το άλλο και από εκεί και πέρα; Βάζει την υπογραφή του ο ίδιος, η οποιοσδήποτε άλλος,  για αυτό το θέμα, να προστατέψει τους δανειολήπτες; Να πάει στη δικαιοσύνη… Να μαζευτούν 20-30 άτομα και να πάει στη δικαιοσύνη, όπως κάναμε και εμείς το 2012. Αυτό είναι το θέμα, όχι μόνο να τα λέμε, αλλά όσα λέμε να τα κάνουμε πράξεις” λέει ο κ.Περβανάς, καταλήγοντας πως αν αυτά τα στοιχεία που επικαλείται ο Σώρρας ευσταθούν, δεν θα μαζευτούν μόνο 10 και 20 άτομα, αλλά εκατομμύρια έλληνες δανειολήπτες.

Το Press724, επικοινώνησε ως όφειλε με την οργάνωση «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ‐ Ε.ΣΥ», για να καταγράψει την άποψη της για το θέμα, αλλά μέχρι τη στιγμή σύνταξης του ρεπορτάζ, δεν πήρε απάντηση.

Δείτε παρακάτω, ένα από τα εξώδικα που στέλνουν οι δανειολήπτες στις τράπεζες:
exodika1 exodika2 exodika3

exodika4 exodika5 exodika6 exodika7 exodika8 exodika9 exodika10 exodika11 exodika12

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τον χρήστη του youtube ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΚΕΔΩΝ και δείχνει ομαδική κατάθεση εξωδίκων-εξουσιοδοτήσεων στη Ζ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, τον Ιανουάριο του 2016.