ΕΙΔΗΣΕΙΣ
bourkini

Όχι σε νομοθετική ρύθμιση για το μπουρκίνι λέει η γαλλική κυβέρνηση

Νόμος με τον οποίο θα απαγορευόταν το να φορούν οι γυναίκες μπουρκίνι στην παραλία θα ήταν «αντισυνταγματικός, αναποτελεσματικός» και ενδεχομένως θα προκαλούσε «ανεπανόρθωτες εντάσεις», προειδοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Croix.

Αν και πολλές προσωπικότητες της Δεξιάς έχουν ταχθεί υπέρ ενός νόμου που θα επέβαλε την απαγόρευση του ισλαμικού μαγιό, που καλύπτει το σώμα της γυναίκας, η σοσιαλιστική κυβέρνηση «αρνείται να νομοθετήσει επί αυτού του ζητήματος, καθώς ένας τέτοιος νόμος θα ήταν αντισυνταγματικός, αναποτελεσματικός και τέτοιας φύσης που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανταγωνισμούς και ανεπανόρθωτες εντάσεις», υπογράμμισε ο υπουργός.

Την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας της Γαλλίας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο, απεφάνθη υπέρ της αναστολής του μέτρου της απαγόρευσης του μπουρκίνι. Στην απόφαση αυτή επικαλείτο απευθυνόμενο στους δημάρχους της χώρας τον «σεβασμό των ελευθεριών που εγγυώνται οι νόμοι».

Η διαμάχη ωστόσο, η οποία έχει ξεσπάσει στην χώρα και προκαλεί τριγμούς και στα πολιτικά κόμματα, δεν αμβλύνθηκε έπειτα από αυτήν την απόφαση και πολλοί υποψήφιοι της Δεξιάς πραγματοποίησαν προεκλογικές συγκεντρώσεις το σαββατοκύριακο ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, όπου θα πρέπει να επιλέξουν τον υποψήφιο της συντηρητικής παράταξης για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί υπεραμύνθηκε της απαγόρευσης του μπουρκίνι στο όνομα της προστασίας «του τρόπου ζωής των Γάλλων».

Ο αντίπαλός του, ο πρώην πρωθυπουργός Αλάν Ζιπέ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται σε έναν νόμο κατά του μπουρκίνι για λόγους «συγκυρίας».

«Πού θα σταματήσει σήμερα αυτή η φρενίτιδα που έχει καταβάλει τη γαλλική κοινωνία; Αύριο θα απαγορεύσουμε να φοράνε μακριά φούστα στο σχολείο;» είπε χαρακτηριστικά.