ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Συμφωνία των αντηχήσεων» στο πλαίσιο της Documenta 14

Η διεθνής έκθεση Documenta οργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ της Γερμανίας και είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που γίνονται στην Ευρώπη.

Φέτος η Documenta για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Document14 διοργανώνει διάφορες δράσεις στην Ελλάδα. Πρώτη στάση ήταν η Αθήνα και στη συνέχεια με τη δράση Documenta14 «Συμφωνία των αντηχήσεων» έρχεται και στη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα ήδη η επισκεψιμότητα μέχρι στιγμής είναι μεγάλη αλλά το ίδιο αναμένεται και στις τρεις δράσεις που θα λάβουν χώρο στη Θεσσαλονίκη. Τα μέρη που θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις είναι το Ανακτορικό συγκρότημα Γαλερίου (πλατεία Ναβαρίνου) , η Ροτόντα και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Συνέντευξη τύπου (η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, Sam Auinger,Bruce Odland, Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, Elena Sorokina)

Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης σήμερα μια από τους επιμελητές της έκθεσης η κα. Elena Sorokina δήλωσε ότι χρειάστηκε πολύς καιρός μέχρι να συναποφασίσουν μαζί με το καλλιτεχνικό δίδυμο O + A για τις τελικές τοποθεσίες.

Όλα τα δρώμενα στην Θεσσαλονίκη είναι επηρεασμένα από το έργο «Συμφωνία των σειρήνων» (1919-1923) του  Arseny Avraamov στο οποίο η πόλη (το Μπακού και αργότερα η  Μόσχα) τότε είχε γίνει κομμάτι ενός εικαστικού έργου. Δεν υπήρχαν θεατές αλλά όλοι ήταν μέρος της δράσης.

Η κα. Sorokina δήλωσε επίσης ότι και ο ίδιος ο Avraamov σίγουρα θα φανταζόταν τη συνέχεια του έργου του στη σημερινή εποχή γιατί όπως λέει ο οραματισμός του ήταν μεγάλος.

Τότε είχαν χρησιμοποιηθεί βιομηχανικοί ήχοι όπως σειρήνες  και πυροβόλα όμως τώρα οι καλλιτέχνες O + A (Bruce Odland, Sam Auinger)  φέρνουν τη δική τους δυναμική στο έργο παρουσιάζοντας μια προσωπική προσέγγιση μιας διαφορετικής μοντέρνας εκδοχής.

Ο + Α (Sam Auinger/Bruce Odland)

Δηλώνουν ότι θέλουν να κάνουν τους Θεσσαλονικείς να σκέπτονται με τα αυτιά τους και να αρχίσουν να ακούνε ξανά. Θέλουν να ενεργοποιήσουν τους πολίτες από τους χώρους που θα γίνουν τα δρώμενα και όχι να ενεργοποιήσουν μόνο τους χώρους.

Διάλεξαν τη Ροτόντα και το Ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου γιατί είναι χώροι αρχιτεκτονικής τελειότητας με καλές ηχητικές δομές ώστε να υπάρχει ένα άρτιο ακουστικό αποτέλεσμα.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, ευχαρίστησε τους φορείς που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να γίνει πραγματικότητα το συγκεκριμένο πρότζεκτ, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η υλοποίησή του. «Είναι περίεργες κάποιες φορές οι συγκυρίες και οι στιγμές που γίνονται ωραίες συμπράξεις. Έτσι λοιπόν, στην πρόκληση να πάρουμε μέρος στην Documenta 14, ως πόλη, θεωρούμε ότι δύσκολα θα είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε την δράση των Bruce Odland και Sam Auinger, χωρίς τις συνέργειες αυτές. Το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό γεγονός δεν είναι απλώς ένα εικαστικό έργο που δημιουργήθηκε μέσα σ’ ένα εργαστήριο, αλλά έχει άμεση σχέση με την ίδια την πόλη».

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

17:30-22:00 Ανακτορικό Συγκρότημα Γαλερίου

Πρελούδιο, Συντονίζοντας τα ερείπια

Ηχητικό δρώμενο

 

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017’

21:00-22:00 Ροτόντα

Ρέκβιεμ για την οικονομία της εξόρυξης

Περφόρμανς για σοπράνο, μεσόφωνο, τενόρο και βαρύτονο με την οκτακάναλη Orchestra of the Cities

Σάββατο 15 Ιου

λίου-Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου

Coda με τους O +A

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λακαριστών)

H Documenta14«Συμφωνία των αντηχήσεων»  πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του προγράμματος Artecitya του Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και της Helexpo, της ArtBOX Creative Arts Management και με τη σύμπραξη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, του Bundeskanzleramt Österreich, του Kulturland Oberösterreich, του Mid Atlantic Arts Foundation (MAAF) και του προγράμματος Creative Europe / EC.