ΕΙΔΗΣΕΙΣ

H κινεζική Xiaomi σχεδίασε τον δικό της επεξεργαστή

H κινεζική Xiaomi έγινε ο τέταρτος κατασκευαστής «έξυπνων» κινητών που σχεδίασε τον δικό της επεξεργαστή, αποκαλύπτοντας την Τρίτη το τσιπ «Pinecone».

«H δυνατότητα κατασκευής του δικού της τσιπ είναι το αποκορύφωμα της επιτυχίας για οποιαδήποτε εταιρεία κινητών. Για την Xiaomi, η κίνηση αποτελεί ένα ουσιαστικό επόμενο βήμα στην εξέλιξή μας», δήλωσε κατά την παρουσίαση του «Pinecone» o CEO της εταιρείας Λέι Γιουν.

«Οι κινεζικές εταιρείες θέλουν να σπάσουν το μονοπώλιο της τεχνολογίας στα τσιπ από ξένες εταιρείες», ανέφερε σύμφωνα με τους Financial Times ο Ζανγκ Ζιμίνγκ της Analysys.

Όπως και οι περισσότεροι κατασκευαστές, η Xiaomi βασιζόταν ως τώρα στην Qualcomm για την προμήθεια τσιπ.

Η κυριαρχία της Qualcomm στην αγορά των τσιπ έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Τον Δεκέμβριο η εταιρεία δέχθηκε πρόστιμο 854 εκατ. δολαρίων από τις αρχές της Νότιας Κορέας για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και υπερβολικές χρεώσεις.

«Ο σχεδιασμός των δικών τους τσιπ σημαίνει πως οι κινεζικές εταιρείες θα υποφέρουν λιγότερο από διαταραχές στις αλυσίδες προσφοράς. Στο παρελθόν η Xiaomi αναγκάστηκε να καθυστερήσει το λανσάρισμα κινητού της εξαιτίας προβλημάτων με τα τσιπ της Qualcomm», υποστήριξε αναλυτής στην Canalys.

To τσιπ «Pinecone Surge S1» θα εξοπλίζει το νέο κινητό 5c που θα παρουσιάσει η Xiaomi την Παρασκευή. Το νέο κινητό της κινεζικής εταιρείας θα αποτιμάται στα 218 δολάρια.