ΕΙΔΗΣΕΙΣ
perpatima athlisi

WADA: Κρατική εμπλοκή στο ντοπάρισμα των αθλητών της Ρωσίας

H Ρωσία υλοποίησε ένα πρόγραμμα ντόπινγκ των αθλητών της που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι το 2014, με την υποστήριξη των κρατικών αρχών, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της WADA.

H έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντι-Ντόπινγκ εντόπισε συμμετοχή του υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας «στον σχεδιασμό, επίβλεψη και υλοποίηση» της χειραγώγησης των δειγμάτων ούρων των αθλητών της χώρας, κατά την κρίσιμη περίοδο..

Η Επιτροπή εξέτασε τις καταγγελίες που έκανε ο πρώην επικεφαλής του εθνικού εργαστηρίου αντι-ντόπινγκ της Ρωσίας, Γκριγκόρι Ρονττσένκοβ, που ισχυρίστηκε ότι «ντόπαρε» δεκάδες αθλητές πριν από τους Αγώνες.

Η επιτροπή εργάστηκε με επικεφαλής τον Δρ Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, έναν Καναδό καθηγητή του αθλητικοί δικαίου, ο οποίος και ισχυρίστηκε ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι «ακλόνητα».

Ο Ρονττσένκοβ είχε επίσης ισχυριστεί ότι στο πρόγραμμα είχαν ρόλο και οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας. Όπως είχε περιγράψει ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού εργαστηρίου, είχε εργαστεί ώστε τα μπουκαλάκια με τα δείγματα να μπορούν να ανοιχτούν και να επανασφραγιστούν, αυτή τη φορά περιέχοντας «καθαρά» ούρα.

Για να αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός, η Επιτροπή της WADA απέστειλε μια τυχαία ποσότητα από αυτά τα φιαλίδια σε ανεξάρτητο εργαστήριο στο Λονδίνο, το οποίο και κατέληξε ότι το σύνολό αυτών έχουν «γδαρμένο λαιμό», κάτι το οποίο δείχνει παραβίαση και παραποίηση των δειγμάτων.

Ο ΜακΛάρεν δήλωσε χαρακτηριστικά: «το 100% των φιαλιδίων είχε γδαρμένο στόμιο» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν θα μπορούσε να είναι ορατό στο ανεκπαίδευτο μάτι».

Η καταδικαστική έκθεση θα τροφοδοτήσει εκκλήσεις για πλήρη αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, που ξεκινούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας στις 5 Αυγούστου.

(πηγή: BBC)