ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαρκελώνη: Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο

Στην επανάληψη των 24ωρων στάσεων εργασίας τους στους ελέγχους ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης προχώρησαν οι εργαζόμενοι της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης Eulen.

 

Το παραπάνω έρχεται ως αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσή τους η οποία και απέρριψε την τελευταία κυβερνητική πρόταση για διαμεσολάβηση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να επιστρατεύσει την Εθνοφυλακή για να εξασφαλίσει την κανονική κίνηση των επιβατών και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για αναγκαστική διαιτησία που θα λύσει το πρόβλημα.

Η αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης στην Καταλωνία, ανακοίνωσε μέτρα για την εξυπηρέτηση κατά 90% των ελάχιστων υπηρεσιών στο Ελ Πρατ, με τους εργαζομένους ωστόσο να καταγγέλουν πως έχουν ασκηθεί «εκβιασμοί» για να τερματίσουν την απεργία τους.

Οι εργαζόμενοι ψήφισαν για άλλη μία φορά, έπειτα από την ανάλογη ψηφοφορία της Πέμπτης, αποφασίζοντας και πάλι να απορρίψουν την πρόταση της καταλανικής κυβέρνησης, που προβλέπει αύξηση 200 ευρώ στους μισθούς τους σε 12 δόσεις.

Από τους 187 εργαζομένους που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Ελ Πρατ ντε Λιομπρεγκάτ της Βαρκελώνης, οι 150 ψήφισαν κατά των προτάσεων, 36 υπέρ, ενώ καταγράφηκε μία αποχή.

Η εικόνα της προηγούμενης γενικής συνέλευσης ήταν διαφορετική με 176 εργαζομένους να ψηφίζουν σε αυτήν, και εκτός από την πρόταση διαμεσολάβησης της κυβέρνησης, τότε είχαν εξετασθεί άλλες τρεις προτάσεις, που δεν είχαν ωστόσο εγκριθεί συναινετικά και από τη διοίκηση της επιχείρησης.

Σε εκείνη τη συνέλευση τελικά προκρίθηκε η πρόταση για αύξηση 250 ευρώ στον μισθό σε 15 δόσεις, ενώ η πρόταση της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης είχε λάβει μόλις δύο ψήφους.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ανάπτυξης της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης (Generalitat)Τζουσέπ Ρούλ ζήτησε έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου εντός της εβδομάδος, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία της αναγκαστικής διαιτησίας.

Σε συνέντευξή του στο Catalunya Ràdio ο ίδιος τόνισε πως η δικαιοδοσία της κυβέρνησης της Καταλωνίας περιορίζεται σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ πρόσθεσε πως ακόμη υπάρχουν ελπίδες για να υπάρξει μία συμφωνία.

Ο ίδιος τόνισε πως έχει αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών της τοπικής αστυνομίας (Μossos d’Esquadra) στους δημόσιους χώρους των υποδομών του αεροδρομίου έως εκεί που εκτείνονται οι δικαιοδοσίες της, πριν τον χώρο των ελέγχων.

Ο υπουργός επέμεινε στη μεταβίβαση της διοίκησης του αεροδρομίου της Βαρκελώνης στην τοπική κυβέρνηση από την ιδιωτική εταιρεία ΑΕΝΑ, η οποία διαχειρίζεται τα περισσότερα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ισπανίας, καθώς έτσι θα διασφαλιζόταν μία «προηγμένη και πιο μοντέρνα διαχείριση».

Ο Ισπανός υπουργός Ανάπτυξης Ίνιγο ντε λα Σέρνα αρνήθηκε σήμερα «κατηγορηματικά» τη χθεσινή κατηγορία που απηύθυνε στην κυβέρνηση η Γενική Ομοσπονδία Εργατών UGT πως ασκήθηκαν πιέσεις στους εργαζόμενους της Eulen για να δεχθούν την πρόταση της Τζενεραλιτάτ.

Ο ίδιος, μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς RNE και Onda Cero επέμεινε πως είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να διασφαλίσει την ασφάλεια και την δημόσια τάξη στο αεροδρόμιο, καθώς η χώρα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης.

Εξαιτίας αυτού, εξήγησε ο ντε λα Σέρνα, δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση η διαδικασία για την προσφυγή σε αναγκαστική διαιτησία, η οποία ωστόσο δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή παρά μόνον όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια διαμεσολάβησης της Generalitat.

Ο ντε λα Σέρνα τέλος τόνισε πως, η παρουσία της Εθνοφυλακής κρίθηκε αναγκαία για να επιστρέψει η «κανονικότητα» στο αεροδρόμιο κι εξήγησε πως πρόκειται για ένα μέτρο «προσωρινού χαρακτήρα», που θα διαρκέσει «όσο κριθεί αναγκαίο» και μέχρι να τερματισθεί η εργασιακή διένεξη τούτη.