ΕΙΔΗΣΕΙΣ
giorgos-katrougkalos

Κατρούγκαλος: Δεν «ξεψηφίζονται» οι ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες – Είμαστε περήφανοι για το ρόλο που παίξαμε

«Είμαστε περήφανοι για αυτή τη μάχη. Κάναμε τον αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου για να μείνουμε όρθιοι για την επόμενη μάχη, ενός πολέμου που δεν τελειώνει σε ένα μήνα και που έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και ξεπερνά, κατά πολύ, τα όρια της χώρας», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλος – κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα – και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να επενδύσει στα τάχα ενοχικά σύνδρομα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε και στο μέλλον» επέμεινε απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «ξεψηφίζουν» κι εκείνα τα λίγα θετικά μέτρα για τους νέους επαγγελματίες και τους αγρότες και την προστασία των επαγγελματιών, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων.

«Είναι επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, δεν θα τους καταλογίσω σκοπιμότητα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος για τους βουλευτές που επικρίνουν την πολιτική του στο ασφαλιστικό και το εργασιακό. Ζήτησε δε, ειδικώς από την αξιωματική αντιπολίτευση, να δηλώσει αν θεωρεί εθνική θέση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, ως βάση της διαπραγμάτευσης για το εργασιακό ή αν θεωρεί ότι οι απόψεις του ΔΝΤ για τις διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που πρέπει να υποστηριχθούν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, οι θεσμοί ζήτησαν, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, «να τα πάρουμε όλα πίσω, να μην έχουν ειδική προστασία οι άνθρωποι στα μικρά χωριά και τις κωμοπόλεις» και ανέφερε πως η κυβέρνηση το απέκρουσε.

Ενημέρωσε πως η κυβέρνηση, δέχθηκε μόνο μια περίπτωση, για εκείνους που δεν είναι αγρότες και ενοικιάζουν 10 δωμάτια σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και εντάσσονται στο γενικό ασφαλιστικό καθεστώς, ότι η ελάχιστη ασφαλιστική τους υποχρέωση είναι 7.000 ευρώ το χρόνο.

Ο υπουργός Εργασίας, απέρριψε και τα όσα ακούστηκαν ότι χάνουν τις εκπτώσεις οι νέοι επαγγελματίες και αγρότες, δηλώνοντας ότι «παραμένει η ειδική μεταχείριση». Εξήγησε πως η μόνη εξαίρεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είναι ότι νέοι επαγγελματίες και αγρότες αποδίδουν εισφορές, όχι με το ελάχιστο του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά στο 70% του ποσού αυτού. «Το μόνο που ήρθε είναι μία προθεσμία για το 2017, από το 2019 που ήταν στην αρχική διατύπωση του νόμου» είπε και διευκρίνισε ότι αυτό έγινε γιατί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν ήταν εφαρμογή μνημονίου κι έπρεπε να εξουδετερωθούν οι νεοφιλελεύθερες αιχμές του μνημονίου.

Τέλος, ο Γ. Κατρούγκαλος, είπε πως στην Ευρώπη, που σήμερα υπάρχει σύγκρουση του νεοφιλελευθερισμού με τις δυνάμεις της κοινωνικής Ευρώπης, «εμείς είμαστε με τον κόσμο της εργασίας και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε αυτό το μέτωπο με τη σοσιαλδημοκρατία».