ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σουλτς: Oι χώρες της κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία στο προσφυγικό

Επικρίσεις κατά χωρών της κεντρικής Ευρώπης, που εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού διατυπώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στη Frankfurter ALlgemiene Zeitung (FAZ).

Όπως επισημαίνει ο Σουλτς, η Γερμανία επωμίζεται «τεράστια βάρη» στο προσφυγικό λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκρούει την κατηγορία ότι η Γερμανία ασκεί «ηθικό ιμπεριαλισμό»: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα ηθικό ρόπαλο, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος», διότι δεν γίνεται διαφορετικά και «για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται», τονίζει. Υπερασπίζεται μάλιστα ρητά τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας πως «ό,τι είπε η Μέρκελ πριν ένα χρόνο ήταν σωστό».
Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός προειδοποιεί εμμέσως ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει «τεράστιο βάρος» υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον Σουλτς η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών». Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της .Ε.Ε «συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία» σημειώνει.

Ο κ. Σουλτς συγκρίνει μάλιστα την πολιτική απέναντι στη Ρωσία με την προσφυγική κρίση. Όπως υπενθυμίζει χώρες μέλη της Ε.Ε., οι οποίες αισθάνονται να απειλούνται από τη Ρωσία, έλαβαν στρατιωτική βοήθεια και απολαμβάνουν «αλληλεγγύη στην πράξη», υπό τη μορφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όταν όμως «έλθουν πρόσφυγες οι ίδιες αυτές χώρες, οι οποίες χτες ακόμα ζητούσαν αλληλεγγύη, λένε πως δεν είναι διατεθειμένες να το κάνουν», υποστηρίζει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τέλος τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο, χαρακτηρίζοντας τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση «επικίνδυνη».